ГоловнаСвіт

Євросоюз стурбований напруженими відносинами Азербайджану та Вірменії

Конфлікт між між Баку і Єреваном триває з 1988 року.

Євросоюз стурбований напруженими відносинами Азербайджану та Вірменії
Фото: news.am

Євросоюз закликає владу Азербайджану і Вірменії запобігти ескалації напруженості в двосторонніх відносинах в результаті екстрадиції з Угорщини в Азербайджан Раміля Сафарова, засудженого за вбивство вірменського офіцера, повідомила в понеділок представник глави дипломатії ЄС Кетрін Ештон Майя Касьянчич.

Відносини Вірменії та Угорщини різко загострилися через рішення Будапешта екстрадувати в Азербайджан офіцера Сафарова, що відбував довічне ув'язнення за вбивство вірменського офіцера. У п'ятницю Сафаров повернувся в Азербайджан і його помилував президен Ільхам Алієв. У відповідь президент Вірменії Серж Саргсян заявив про призупинення дипломатичних відносин і всіх офіційних зв'язків з Угорщиною.

"Ми закликаємо Азербайджан і Вірменію проявляти стриманість при публічних заявах з тим, щоб запобігти будь-якого роду ескалації цієї ситуації", - сказала Касьянчич журналістам у Брюсселі.

За її словами, ЄС, зокрема, стурбований тими можливими наслідками, які сформована ситуація може мати для регіону Південного Кавказу в цілому.

2004 року лейтенанта вірменської армії Гургена Маргаряна, відрядженого в Будапешт на курси англійської мови в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", було уві сні зарубано сокирою азербайджанським офіцером Сафаровим - слухачем тих самих курсів. 13 квітня 2006 року суд першої інстанції Будапешта засудив Сафарова до довічного ув'язнення без права на помилування протягом 30 років. У лютому 2007 року Апеляційний суд залишив вирок без змін.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває з 1988 року. Його причиною стала населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область (НКАО), що заявила про вихід з Азербайджанської РСР. У вересні 1991 року в центрі НКАО Степанакерті було оголошено про створення Нагірно-Карабаської Республіки (НКР). Офіційний Баку визнав цей акт незаконним і скасував автономію Карабаху, яка  існувала в радянські роки.

Розпочатий слідом за цим збройний конфлікт тривав до 12 травня 1994 року, коли набрала чинності угода про перемир'я. У результаті Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і - повністю або частково - над сімома прилеглими до нього районами. З 1992 року ведуться переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, Росія і Франція. Азербайджан наполягає на збереженні своєї територіальної цілісності, Вірменія захищає інтереси невизнаної республіки, оскільки Карабах не є стороною переговорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram