ГоловнаСвіт

Іран на 30% завершив будівництво системи ПРО

Військові експерти ставлять досягнення Ісламської Республіки у виробництві озброєнь під сумнів.

Іран на 30% завершив будівництво системи ПРО
архивное фото
Фото: nato.int

Іран на 30% завершив будівництво системи протиракетної оборони, яке розпочав після відмови Москви продавати зенітні ракетні системи середнього радіусу дії "С-300".

Про це повідомляє Reuters із посиланням на військового чиновника.

За словами джерела агентства, Іран сподівається завершити будівництво системи наступного року.

Як повідомляє іранське інформагентство ISNA, командувач ВПС іранської армії Фарзад Ізмаїл також заявив, що Іран буде проводити великомасштабні навчання ППО по всій країні протягом найближчих двох місяців.

Цього року Іран, який через свою ядерну програму опинився під зростаючим тиском із боку Ізраїлю і західних держав, представив оновлення для своїх систем озброєння, а також проводив військові навчання, щоб продемонструвати здатність захистити себе.

Нагадаємо, в неділю прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав світову спільноту зупинити іранську ядерну програму. Войовнича риторика деяких ізраїльських політиків також була роздута чутками, що Ізраїль може вдарити по іранських ядерних об'єктах до призначених на листопад президентських виборів у США. Вашингтон заявив, що все ще сподівається на дипломатичне вирішення питання, однак підтримає Ізраїль у випадку атаки на Іран.

Нагадаємо, західні країни заявляють, що ядерна програма Ірану спрямована на розробку ядерної зброї. Тегеран відкидає звинувачення, заявляючи про винятково мирний характер своїх досліджень, і відмовляється припинити свою ядерну програму.

Агентство ISNA цитує заяву Ізмаїлі про те, що Іран буде випробовувати свої системи ППО в середині-наприкінці жовтня або на початку листопада: "Ми будемо використовувати все, що в нас є для того, щоб захистити Іран. Сьогодні головна загроза - повітряна, тому що вона досягає швидких результатів, тому ми вирішили, що необхідно, щоб ППО працювала самостійно".

"Будуємо нову, більш досконалу систему з ширшими можливостями для виявлення, ідентифікації і знищення цілей, аніж у "С-300". Близько 30% робіт, пов'язаних із будівництвом Bavar-373, вже завершено, і ми будемо докладати зусиль, щоб оголосити про завершення цього проекту наступного року", - заявив Ізмаїлі.

Москва відмовилася продавати "С-300" до Ірану на тій підставі, що це порушило б розширені санкції ООН, запроваджені у зв'язку з ядерною програмою Ірану.

У листопаді 2010 року Іран оголосив, що він адаптував іншу протиракетну систему російського виробництва з тими ж характеристиками, що і "С-300" - точність, мобільність, дальність ППО, які можуть виявляти, відстежувати і знищувати балістичні ракети, крилаті ракети, а також літаки, що летять низько. Проте військові експерти ставлять під сумнів досягнення Ірану в виробництві озброєння, особливо щодо його ракетної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram