ГоловнаСвіт

Угорщина висловила протест Азербайджану за помилування вбивці

Сафаров повинен був відбувати довічний термін в Азербайджані з правом дострокового звільнення тільки через 25 років.

Угорщина висловила протест Азербайджану за помилування вбивці
Фото: www.1in.am

Державний секретар міністерства закордонних справ Угорщини Жолт Немет (Zsolt Nemeth) 2 вересня висловив офіційний протест послу Азербайджану в Будапешті з приводу рішення Баку про помилування Раміля Сафарова, який убив вірменського офіцера.

На сайті Міністерства закордонних справ Угорщини було розміщено офіційну заяву про те, що влада Угорщини вважає неприйнятним рішення про помилування Сафарова. Крім того, Угорщина звинуватила Азербайджан у порушенні домовленостей, згідно з якими Сафаров повинен був відбувати довічний термін в Азербайджані з правом дострокового звільнення тільки через 25 років після початку ув'язнення.

Нагадаємо, азербайджанський офіцер Раміль Сафаров, який 2004 року проходив в Угорщині курси англійської мови, 19 лютого 2004 року зарубав сокирою лейтенанта вірменських військових сил Гургена Маргаряна. Сафаров пізніше стверджував, що знаходився в неосудному стані, а також заявляв, що Маргарян ображав збройні сили і прапор Азербайджану. 13 квітня 2006 року суд Будапешта засудив Сафарова до довічного ув'язнення без права на амністію.

Протягом наступних років влада Азербайджану домагалася повернення Сафарова на батьківщину. Нарешті, 31 серпня 2012 року Угорщина екстрадувала Сафарова в Азербайджан, де його того самого дня помилували за указом президента Азербайджану Ільхама Алієва.

У відповідь на дії Будапешта уряд Вірменії заявив про припинення всіх дипломатичних відносин з Угорщиною. 31 серпня і 1 вересня в Єревані відбулися акції протесту проти звільнення азербайджанця. Видачу Сафарова Азербайджану засудили також США.

За словами влади Угорщини, вона передала Сафарова Азербайджану на підставі Страсбурзької конвенції "Про видачу засуджених осіб" 1983 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram