ГоловнаСвіт

Північна Корея вперше за чотири роки провела переговори з Японією

Країни домовилися про нову зустріч.

Північна Корея вперше за чотири роки провела переговори з Японією
Фото: rbc.ru

Північна Корея і Японія в п'ятницю провели перші за чотири роки прямі переговори, а також домовилися про нову зустріч.

Про це повідомляє Reuters.

Молодий лідер Північної Кореї Кім Чен Ин наполегливо намагається пом'якшити суворий образ правлячої династії, а також планує реформувати економіку і отримати додаткову підтримку від союзного Китаю.

"Буде вжито заходів, щоб широке коло питань, в яких зацікавлені обидві сторони, обговорювалися на (наступних) міжурядових переговорах", - заявив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фуджімура на прес-конференції.

Після переговорів на робочому рівні, які відбулися цього тижня, наступний раунд переговорів відбудеться за участю високопосадовців, хоча офіційна дата не була встановлена.

Основними питаннями, які цікавлять Японію, є доля японців, викрадених Північною Кореєю десятиліття тому, а також ядерна програма Пхеньяна, яка розглядається як одна з найсерйозніших загроз для економічно потужного регіону.

"Очевидно, що питання про викрадання представляє великий інтерес для Японії... Крім того, ми б хотіли обговорити питання, пов'язані з безпекою. Наступні переговори на більш високому рівні відбудуться у Пекіні "в найкоротші терміни", - зазначив Фуджімура.

Поліпшення відносин з Японією може сприяти зростанню економіки КНДР, яка залежить від іноземної продовольчої допомоги навіть у роки гарних урожаїв.

На питання журналістів про те, чи запропонувала Японія яку-небудь підтримку Північній Кореї, Фуджімура відповів лише, що це були всього лише попередні переговори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram