ГоловнаСвіт

КНДР досягла "значного" прогресу в будівництві ядерного реактора, - МАГАТЕ

Північну Корею звинувачують у продажу ядерних технологій Сирії та Лівії.

КНДР досягла "значного" прогресу в будівництві ядерного реактора, - МАГАТЕ
архивное фото

У доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) говориться, що з минулого року Північна Корея досягла значного прогресу в будівництві водо-водяного атомного реактора.

Про це повідомляє Reuters.

У доповіді говориться, що цей реактор може розширити потенціал Пхеньяна для виробництва матеріалів для ядерної зброї.

МАГАТЕ, посилаючись на супутникові знімки, також повідомило, що "певна діяльність" була також помічена в місцях, де азійська держава "нібито" проводила ядерні випробування 2006 і 2009 років.

Але "без доступу до цих місць агентство не в змозі дати технічну оцінку мети цієї діяльності або визначити, чи використовується ядерний матеріал", - йдеться в річному звіті МАГАТЕ.

Північна Корея заявляє, що ядерна енергетика забезпечує країну електроенергією, але при цьому хизується своїм ядерним потенціалом. Крім того, КНДР торгувала ядерними технологіями з Сирією, Лівією і, можливо, М'янмою і Пакистаном. Експерти вважають, що Північна Корея планує провести третє ядерне випробування.

КНДР стала першою країною, яка відмовилася від Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і заблокувала доступ МАГАТЕ до своїх ядерних об'єктів.

У травні північнокорейський інтернет-сайт 38North повідомив, що після піврічної паузи КНДР відновила роботи з будівництва експериментального водо-водяного реактора світла (ELWR).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram