ГоловнаСвіт

В Індії відкрилася філія МММ

Результати діяльності в країні Мавроді не розкриває.

В Індії відкрилася філія МММ
Фото: Newsru.com

Восени 2011 року Сергій Мавроді створив "першу соціальну фінансову систему" MMM (Mavrodi Mondial Moneybox) India. Принцип її роботи такий самий, як і в Росії: необхідно зареєструватися в системі на сайті, придбати віртуальний квиток "Мавр" і покликати друзів для реєстрації, щоб вартість "Мавра" збільшувалася.

Результати діяльності в Індії Мавроді не розкриває.

Навряд чи на МММ в Індії чекає світле майбутнє, попереджає експерт Центру міжнародної безпеки ІМЕМО РАН Петро Топичканов, очікуючи перешкод від держави, великих фінансових компаній і невеликих фінансових фірм сірого сектору: Рада Індії з ринку цінних паперів (SEBI) "жорстко контролює схеми колективних інвестицій, до того ж зараз там триває кампанія з боротьби з непрозорістю на фінансових ринках".

Головна проблема, на думку Топичканова, - конкуренція з боку "місцевих МММ - невеликих фінансових інститутів, що пропонують сірі послуги, мікрофінансові або переказ коштів для нелегальних іммігрантів".

"Схожість з пірамідою Мавроді дуже велика, але вони були створені ще кастою банкірів у період кастового суспільства, і будь-який індус віддасть перевагу їм, а не російській піраміді", - відзначає він.

Мавроді 1989 року він заснував кооператив МММ, на базі якого створив відоме АТ "МММ", вкладниками якого до 1994 року були близько 15 млн осіб. Точних даних про завдані їм збитки немає, 1997 року воно було визнано банкрутом. 2003 року Мавроді було заарештовано за звинуваченням у шахрайстві, ухиленні від сплати податків; суд засудив його до 4,5 років позбавлення волі.

Навесні Мінфін розробив законопроект, що вводить кримінальну відповідальність за фінансові піраміди. Рекламу таких послуг прирівняють до пропаганди наркотиків, говорив заступник міністра Олексій Саватюгін. Мавроді відповів, закривши черговий проект МММ-2011, що нараховує, за його словами, 35 млн осіб. Його місце посіла МММ-2012.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram