ГоловнаСвіт

Росія закликала ООН відмовитися від санкцій проти Сирії

За прогнозами західних аналітиків, сирійська економіка скоротиться на вісім відсотків.

Росія закликала ООН відмовитися від санкцій проти Сирії
Виталий Чуркин
Фото: trend.az

Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін закликав країни, які в односторонньому порядку ввели санкції проти Сирії, відмовитися від них.

За словами Чуркіна, санкції, введені поза рішенням Ради Безпеки ООН, "не мають нічого спільного з реальними зусиллями зі сприяння врегулюванню сирійської кризи". Постпред Росії при ООН додав, що такі заходи лише ускладнюють життя простих громадян Сирії та "позбавляють їх можливості повноцінно користуватися основними правами людини".

Зараз проти Сирії чинні односторонні санкції з боку США, Євросоюзу і Ліги арабських держав. Вашингтон увів заборону на доступ можновладних сирійських чиновників до своєї банківської системи, Євросоюз відмовився від імпорту сирійської нафти, а ЛАГ згорнула інвестиційні проекти на території країни і заборонила своїм членам вести справи із сирійським Центробанком.

Західні країни, які послідовно закликають уряд Башара Асада віддати владу, наполягають на введенні санкцій проти Сирії і на рівні Радбезу ООН, проте такі ініціативи не зустрічають підтримки Росії та Китаю, які володіють правом вето.

29 серпня міністр фінансів Сирії Мохаммед аль-Джлейлаті повідомив, що через санкції Сирія втратила близько 4 мільярдів доларів, однак висловив упевненість, що, незважаючи на складну ситуацію, економіка країни "не впаде" і до кінця року ВВП зросте в межах нуля-двох відсотків. Водночас, за прогнозами західних аналітиків, економіка країни скоротиться на вісім відсотків.

ВВП у Сирії до початку громадянської війни становив близько 107 мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram