ГоловнаСвіт

Президент Єгипту вперше з 1979 року відвідав Іран

Іран може підтримати ідею створення контактної групи з урегулювання кризи в Сирії.

Президент Єгипту вперше з 1979 року відвідав Іран
Мохаммед Мурси, президент Египта

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі вперше з часів закінчення Ісламської революції 1979 року прибув в Іран, повідомляє Reuters.

Державне телебачення Ірану показало кадри, на яких Мурсі зустрічають в аеропорту "Мехрабад". У Тегерані Мурсі повинен відвідати саміт міжнародної організації "Рух неприєднання" (РН), який розпочався 26 серпня і завершиться 31 серпня. РН об'єднує 120 держав, які не входять у жодні військові блоки.

Дипломатичні відносини між Каїром і Тегераном були розірвані відразу після Ісламської революції 1978-1979 років, унаслідок якої в країні скасували монархію, а до влади прийшов аятола Хаменеї. Причиною розриву стала підтримка Каїром скинутого шаха Мохаммеда Реза Пехлеві, а також укладення єгипетською владою мирного договору з Ізраїлем. Утім, 2010 року між Іраном і Єгиптом було відновлено авіасполучення, а відносини між двома країнами почали налагоджуватися.

Після повалення президента Єгипту Хосні Мубарака в лютому 2011 року Тегеран і Каїр оголосили про намір відновити дипвідносини в повному обсязі. Мурсі, обраний на посаду президента наприкінці червня, досі офіційно не заявив, чи будуть відновлені дипломатичні відносини з Іраном, проте зазначив, що країна проводитиме більш збалансовану зовнішню політику.

Аналітики вважають, що короткий візит Мурсі має на меті уникнути будь-яких образ щодо Ірану, але поліпшення відносин Каїра з Тегераном найближчим часом стане неправильним сигналом для Сполучених Штатів і Ізраїлю.

Минулого тижня Мурсі виступив із пропозицією сформувати контактну групу з урегулювання кризи в Сирії. У групу мають увійти Єгипет, Іран, Саудівська Аравія і Туреччина. Аналітики вважають, що іранська влада підтримає цю ініціативу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram