ГоловнаСвіт

Верховний суд Бразилії дозволив будівництво ГЕС в амазонській сельві

За деякими даними, з територій, які зазнають впливу дамби, відселять близько 50 тисяч осіб.

Верховний суд Бразилії дозволив будівництво ГЕС в амазонській сельві
Фото: www.ruso.cl

Верховний суд Бразилії підтримав продовження будівництва дамби Белу-Монте в амазонській сельві, повідомляє AFP.

Будівництво припинили в серпні через протести аборигенів. У зв'язку з протестами попередня інстанція зажадала вивчити питання про потенційний збиток довкіллю та місцевим жителям, перш ніж продовжувати будівництво. Крім того, індіанців басейну Амазонки, незадоволених будівництвом, підтримали деякі діячі мистецтва, серед яких режисер Джеймс Кемерон, який порівняв ситуацію в Бразилії із сюжетом свого фільму "Аватар".

Індіанці заявляють, що після будівництва греблі і ГЕС вони не зможуть вести свій традиційний спосіб життя. Захисники навколишнього середовища підтримали їх, заявивши, що спорудження прискорить процес збезлісення в басейні Амазонки.

Тим часом уряд Бразилії наполягає на зведенні гідроелектростанції потужністю 11 гігаватів. Це зробить її третьою у світі після китайської "Три ущелини" на Янцзи і ще однієї бразильської ГЕС на річці Парана. За словами президента Бразилії Ділми Руссеф, електростанція забезпечить потреби населення країни, добробут і потреби якого щодня зростають.

Після початку будівництва Белу-Монте на притоці Амазонки річці Шингу буде затоплено близько 500 квадратних кілометрів території, де зараз мешкають близько 16 тисяч осіб. Недержавні організації оцінюють кількість жителів цих територій у 50 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram