ГоловнаСвіт

Samsung зобов'язали виплатити Apple більш ніж мільярд доларів

Патентний розгляд у США став одним із ключових у рамках масштабного конфлікту між компаніями.

Samsung зобов'язали виплатити Apple більш ніж мільярд доларів
Фото: Newsru.com

Американський суд зобов'язав корейську компанію Samsung виплатити Apple більш ніж мільярд доларів за порушення шести патентів під час створення своїх смартфонів, підозріло схожих на iPhone конкурентів. Цей самий суд визнав компанію Apple невинуватою в порушенні патентів її південнокорейського конкурента. Ця тяганина - одна з ключових у серії патентних розглядів між компаніями.

Журі присяжних у Федеральному суді Сан-Хосе постановило, що йдеться про декілька порушень під час розробки функцій сенсорних екранів смартфонів, масштабування, дизайну "іконок". Вердикт винесли після 22 годин обговорення.

Патентний розгляд у США став одним із ключових у рамках масштабного конфлікту між Apple і Samsung. У квітні 2011 року Apple звинуватила свого головного конкурента на ринку мобільної техніки в "раболіпному" копіюванні технологій і дизайну смартфона iPhone і планшета iPad. Усього в позові Apple було заявлено про порушення семи патентів. Але суд не побачив порушень у тому, що планшетники Samsung були, на думку американців, надто схожі на iPad.

При цьому присяжні визнали, що Samsung порушила кілька патентів Apple навмисно, знаючи про їхнє існування. Тому теоретично розмір штрафу може потроїти головна суддя цього розгляду Люсі Кох в остаточній постанові суду, якої очікують 20 вересня.

"Рішення стало доказом ефективності зусиль Apple з оберігання свого дизайну, і це стосується не тільки Samsung, а й інших гравців ринку", - заявив агентству Reuters юрист Нік Роделлі (Nick Rodelli), який консультує інвестиційні компанії.

Представники Samsung негативно поставилися до рішення суду. "Сьогоднішній вердикт повинен розглядатися не як перемога Apple, а як програш американських споживачів. Він обернеться обмеженням вибору, інновацій і потенційним зростанням цін", - говорять у Samsung.

На думку ЗМІ, судове переслідування з боку Apple тепер загрожує й іншим виробникам пристроїв на платформі Google Android, оскільки низка звинувачень стосувалися програмних технологій.

Обидві компанії домагаються через суд заборони продажів певних найменувань товарів одне одного в дев'ятьох країнах світу. Samsung Electronics домоглася часткового успіху у Великобританії, але поступилася Apple у США. У Німеччині суд відхилив позови південнокорейського й американського гігантів.

День перед тим суд у Республіці Корея, розглянувши взаємні претензії компаній постановив, що і південнокорейська, і американська компанії порушили патенти одна одної. Як покарання обрано обмеження на продаж у країні планшетних комп'ютерів iPad і iPhone виробництва Apple, а також аналогічних пристроїв під маркою Galaxy від Samsung. Щоправда, не найсучасніших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram