ГоловнаСвіт

Меркель розробила новий договір про Євросоюз

Плани канцлера не знаходять розуміння в партнерів по ЄС.

Меркель розробила новий договір про Євросоюз
Фото: EPA/UPG

Плани канцлера Німеччини Анґели Меркель про укладення нового договору, який ляже в основі Європейського Союзу, набувають конкретних обрисів.

Про це пише журнал Der Spiegel.

Видання вважає, що ще цього року глави держав і урядів ЄС, згідно з планами канцлера, можуть ухвалити рішення про скликання конвенту, функцією якого стане вироблення правової бази для нового договору, який скріпляє Євросоюз.

Дата скликання конвенту повинна бути обрана під час грудневого саміту ЄС. Анґела Меркель вже давно виступає з вимогою доповнити укладений країнами єврозони фіскальний пакт політичними угодами, відзначає журнал. У цьому випадку Європейський суд може отримати повноваження контролювати бюджети країн ЄС і навіть штрафувати порушників бюджетної дисципліни.

Проте плани Меркель наразі не зустрічають розуміння у партнерів Німеччини по Євросоюзу. На неформальній зустрічі десяти міністрів закордонних справ країн ЄС більшість присутніх відкинули пропозицію глави МЗС ФРН Гідо Вестервелле про скликання конвенту, зазначає Der Spiegel. Такі країни як Ірландія побоюються виставляти питання про новий договір на референдум. Інші партнери Німеччини, як, наприклад, Польща, висловлюються проти скликання конвенту, тому що не бачать зараз можливості для досягнення компромісу серед усіх 27 членів ЄС, пише журнал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram