ГоловнаСвіт

На британську владу подали до суду два терористи з "Аль-Каїди"

Позивачі стверджують, що піддалися тортурам з боку спецслужб Пакистану, а MI5 Великобританії було в курсі методів роботи пакистанських колег.

На британську владу подали до суду два терористи з "Аль-Каїди"

Два терористи з "Аль-Каїди" подали до Європейського суду з прав людини позов до британської влади.

Обидва терористи, що подали скарги в ЄСПЛ, є громадянами Великобританії і в зараз відбувають довічні терміни. Чоловіки стверджують, що піддалися тортурам з боку спецслужб Пакистану, а Служба безпеки Великобританії MI5 була в курсі методів роботи пакистанських колег.

Раніше члени "Аль-Каїди" подавали такі позови в кілька британських судів, але всі їхні скарги були відхилені. ЄСПЛ, однак, прийняв позов до розгляду. Тепер британській владі доведеться дати Страсбургу пояснення з приводу передбачуваної причетності MI5 до тортур терористів. Якщо ЄСПЛ не буде задоволений цими поясненнями, то у справі членів "Аль-Каїди" будуть проведені повномасштабні слухання. У підсумку британській владі, найімовірніше, доведеться переглянути вироки терористам.

Одного з позивачів, Салахуддіна Аміна, 2007 року було визнано винуватим у підготовці вибуху в британському торговому центрі. Другого позивача, Рангзіба Ахмеда, було засуджено до довічного 2008 року. Він вважався одним з координаторів терористів, що діяли на території Великобританії. За словами захисту Ахмеда, 2006 року співробітники MI5 допустили його виїзд до Пакистану, а потім повідомили про його місцезнаходження місцевим службам безпеки, щоб ті заарештували його, а пізніше піддали тортурам.

Низка британських юристів вже висловили обурення втручанням Страсбурга у внутрішні справи країни, назвавши неприпустимим те, що ЄСПЛ може поставити під сумнів рішення судів Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram