ГоловнаСвіт

Британська влада відкликала погрозу вторгнення в посольство Еквадору

Зовнішньополітичне відомство підкреслило, що Великобританія не дозволить Ассанжу залишити країну.

Британська влада відкликала погрозу вторгнення в посольство Еквадору

Влада Великобританії відкликала погрозу вторгнення в посольство Еквадору в Лондоні, в якому переховується засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж. Про це в суботу, 25 серпня, оголосив президент Еквадору Рафаель Корреа в щотижневому зверненні.

"Ми вважаємо цей нещасливий інцидент вичерпаним", - заявив Корреа, зазначивши, що британська влада припустилася "смертельної дипломатичної помилки", пригрозивши увійти на територію посольства Еквадору в Лондоні, щоб заарештувати Ассанжа. Про те, що погроза вторгнення в посольство відкликана, еквадорських дипломатів, за словами Корреа, повідомило британське зовнішньополітичне відомство.

15 серпня Еквадор заявив, що британська влада погрожує проникнути на територію посольства в Лондоні, щоб заарештувати Ассанжа, який переховується в дипмісії з 19 червня. Пізніше представники МЗС Великобританії пояснили, що мова про вторгнення до посольства не йде. Проте зовнішньополітичне відомство підкреслило, що Великобританія не дозволить Ассанжу, якому Еквадор надав притулок, залишити країну. У відповідь на це влада Еквадору оголосила, що Великобританія не відмовилася від своїх намірів і не вибачилася за погрози, а тому небезпека вторгнення в посольство зберігається.

Джуліана Ассанжа, який заснував 2006 року сайт Wikileaks, що спеціалізується на публікації секретної інформації, було заарештовано у Великобританії в грудні 2010 року за запитом правоохоронних органів Швеції, де проти нього було висунуто звинувачення в сексуальних домаганнях. Ассанж і його прихильники заявили, що справа була сфабрикована, а влада Швеції намагається домогтися його екстрадиції для того, щоб потім передати США. Захист Ассанжа намагався через суд домогтися заборони на його видачу владі Швеції, однак зазнав поразки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram