ГоловнаСвіт

Німеччина почала готуватися до виходу Греції з єврозони

Кілька інших країн, зокрема Великобританія та Фінляндія, також почали готуватися до найгірших наслідків виходу Афін з валютного союзу.

Німеччина почала готуватися до виходу Греції з єврозони
Фото: ru-trade.info

Міністерство фінансів Німеччини розпочало вивчати можливі наслідки виходу Греції з єврозони. У міністерстві таємно створено групу, яка буде опрацьовувати можливі дії ФРН, якщо Греція все-таки відмовиться від євро.

Обговорення почалося за кілька годин до прибуття прем'єр-міністра Греції Антоніса Самараса в Берлін на переговори з канцлером Анґелою Меркель про виділення Греції чергового траншу. Політичні союзники Меркель напередодні переговорів заявляють про те, що Німеччина не повинна йти на якісь поступки, яких хочуть греки.

За словами Фолькера Каудера, лідера парламентського блоку, до якого належить сама Меркель, Греції не можна давати додатковий час на скорочення видатків бюджету. Тимчасом саме це відтермінування і сподівається виторгувати на переговорах Самарас.

Каудер додав, що єврозона зміцнила свій захист проти кризи, яка може вибухнути після виходу Греції. Його парламентський колега Райнер Брюдерле, лідер Вільної демократичної партії (ВДП), зазначив, що немає сенсу "засипати грошима бездонну яму". Він заявив, що солідарність "не є вулицею з одностороннім рухом".

Імовірно, Самарас розраховує на дворічну відстрочку скорочення бюджету на 11,5 мільярда доларів. У Греції вважають, що такі дії погіршать і без того важку ситуацію в країні, яка перебуває в чотирирічній економічній депресії.

Якщо Греція не отримає необхідного кредиту до вересня, то за умов відсутності коштів на погашення наявної заборгованості вона змушена буде оголосити дефолт.

Низка інших країн, зокрема Великобританія та Фінляндія, також почали готуватися до найгірших наслідків виходу Афін з валютного союзу. Однак рішення Німеччині особливо важливе, оскільки ця країна є головним донором у рамках ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram