ГоловнаСвіт

​Арктичні льоди розтанули до рекордного мінімуму

Японія розглядає нові можливості використання Північного морського шляху.

​Арктичні льоди розтанули до рекордного мінімуму

Загальна площа криги в Північному Льодовитому океані скоротилася до рекордного мінімуму за всю історію ведення спостережень.

Про це вчора повідомило Японське аерокосмічне агентство (ДЖАКСА), експерти якого спостерігають за кліматичними змінами в Арктиці за допомогою метеорологічного супутника "Сідзуку".

За даними агентства, на 25 серпня площа льодової поверхні в океані становила 4 мільйони 250 тисяч кв. км і вона скорочується. Як основну причину зменшення обсягу крижаного масиву в Північному Льодовитому океані фахівці ДЖАКСА називають глобальне потепління.

У Японії дуже зацікавлені змінами клімату в Північному Льодовитому океані, оскільки вони відкривають нові можливості для використання Північного морського шляху. Цей маршрут у країні вважають дуже перспективним для доправлення вантажів у Росію та країни Європи.

За оцінкою влади, використання Північного морського шляху замість Суецького каналу дозволить скоротити витрати на вантажні перевезення приблизно на 40%.

При уряді країни вже працює спеціальна комісія, а у вересні японська метеорологічна компанія Weather News планує запустити супутник "Внісат-1" для моніторингу погоди на Північному морському шляху.

Цей апарат дозволить визначити, наскільки води вільні від льоду і чи можливий у регіоні рух великих вантажних суден.

Нагадаємо, в грудні 2011 року вчені повідомили, що клімат Арктики переходить у нову, теплішу фазу, в якій потемніла від танення крига поглинатиме все більше сонячної радіації, а площа тундрової рослинності зросте через підвищення температури повітря, йдеться в щорічному звіті про стан Арктики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram