ГоловнаСвіт

Франція готова створити над Сирією "безпольотну зону"

Росія і Китай виступають категорично проти іноземного втручання в сирійський конфлікт, блокуючи ухвалення резолюцій в ООН.

Франція готова створити над Сирією "безпольотну зону"
Министр обороны Франции Жан-Ив ле Дриан
Фото: vestifinance.ru

Міністр оборони Франції Жан-Ів ле Дріан закликав міжнародну спільноту розглянути можливість установлення над Сирією зони, забороненої для польотів урядової бойової авіації.

В інтерв'ю місцевому телебаченню він заявив, що його країна готова взяти участь у встановленні такої зони. При цьому він, однак, наголосив, що введення заборони на польоти над усією територією Сирії дорівнюватиме оголошенню війни, тому потребує створення коаліції з країн, чиє керівництво має для цього волю.

При цьому він висловив переконання, що зараз без особливих труднощів (зокрема юридичних) можна ввести заборону на політ сирійської авіації над деякими районами країни. Принаймні такий сценарій необхідно розглянути, пояснив міністр.

Ці заяви було зроблено майже відразу після завершення першого засідання турецько-американської "групи оперативного планування" - структури, створеної для обговорення шляхів швидкого й відносно безпечного повалення Башара Асада. Засідання цієї групи відбулося 23 серпня в Анкарі.

Ще в липні в турецькому місті Адана неподалік від сирійського кордону було створено координаційний центр допомоги сирійським повстанцям, у роботі якого беруть участь американці, араби з країн Перської затоки, а також місцеві фахівці. Їхня робота спрямована на надання всебічної допомоги повсталим проти Асада сирійцям.

Окрім того, допомога опозиціонерам надходить і з інших джерел. Зокрема, в Алеппо за них уже б'ються радикальні бойовики-ісламісти з різних країн, включно з Росією й Узбекистаном. З аналогічною метою в Сирію прибули ісламісти і з сусіднього Іраку. Раніше вони воювали проти американської окупації в Іраку, однак після виведення звідти іноземних військ сконцентрували свої зусилля на повалення алавітського режиму Асада. За уявленнями радикальних ісламістів, алавіти є не мусульманами, а "невірними", які узурпували владу в Сирії та переслідують місцеву сунітську більшість.

Росія і Китай виступають категорично проти іноземного втручання в сирійський конфлікт, блокуючи ухвалення відповідних резолюцій в ООН. Однак серед опонентів Асада у світі зріє думка, що схвалення ООН для "безпольотної зони" може і не знадобитися. Прем'єр-міністр Катару шейх Хамад бін Джасім аль-Тані ще в червні заявив: "Чи можемо ми щось зробити поза рамками Ради Безпеки? Так. Чи робили ми це раніше? Так, і є багато прикладів цього".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram