ГоловнаСвіт

Кім Чен Ин не поїде на саміт до Ірану

На саміт у Тегерані поїде голова верховного народного зібрання КНДР.

Кім Чен Ин не поїде на саміт до Ірану
Ким Ен Нам
Фото: EPA/UPG

Північнокорейське інформаційне агентство KCNA заявило про візит голови верховного народного зібрання країни Кім Ен Нама на саміт Руху неприєднання, який відбудеться в Тегерані з 26 по 31 серпня.

Нагадаємо, напередодні іранські ЗМІ, а також німецьке інформагентство DPA повідомили, що на саміт поїде Кім Чен Ин.

"Кім Ен Нам, голова верховної народної ради КНДР, візьме участь в 16-му саміті в Тегерані і здійснить офіційний візит доброї волі в Ірані на запрошення іранського президента Махмуда Ахмадінеджада", - йдеться в повідомленні KCNA.

Південнокорейське агентство "Ренхап" пояснило, що після появи повідомлень про візит Кім Чен Ина в Тегеран, в офіційному повідомленні про саміт говорилося, що в ньому візьме участь "лідер КНДР". Формально главою держави є саме Кім Ен Нам, а іранські ЗМІ неправильно інтерпретували "лідера КНДР" і вирішили, що в Іран поїде Кім Чен Ин, який офіційно носить титули першого секретаря Трудової партії Кореї, верховного головнокомандуючого і великого спадкоємця ідей чучхе. Після смерті свого батька Кім Чен Іра в грудні 2011 року він очолив КНДР.

Рух неприєднання об'єднує 120 держав, що не входять в жодні військові блоки. Саміт руху відбувається один раз на кілька років у різних країнах. Раніше саміт відвідав тільки один правитель КНДР, а саме засновник держави і дід Кім Чен Ина - Кім Ір Сен. Це сталося 1965 року в Індонезії.

Аналітики вважають, що візит Кім Чен Ина в Тегеран був би ще одним показником пом'якшення його політики. Його батько Кім Чен Ір був відомий тим, що вкрай рідко виїжджав за межі КНДР, ніколи не користувався літаком, і подорожував на своєму бронепоїзді. Проте Кім Чен Ір двічі відвідував Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram