ГоловнаСвіт

​Помер прем'єр-міністр Ефіопії Мелес Зенаві

Голову ефіопського уряду вважали одним з найбільш впливових африканських лідерів.

​Помер прем'єр-міністр Ефіопії Мелес Зенаві
Фото: EPA/UPG

У ніч на 21 серпня під час лікування за кордоном помер 57-річний прем'єр-міністр Ефіопії Мелес Зенаві, який керував республікою більш ніж 20 років.

Про це повідомляє AFP із посиланням на заяву представника уряду.

За словами джерела, інформації про причини смерті немає.

"Він одужував, але несподівано щось трапилося, лікарі терміново перевели його в реанімацію, втім не змогли врятувати йому життя", - сказало джерело.

За даними AFP, голова уряду не з'являвся на публіці близько двох місяців, оскільки перебував на лікуванні в Брюсселі. Проте влада наразі не підтвердила цієї інформації.

Згідно з конституцією Ефіопії, тимчасово виконувати обов'язки глави уряду буде віце-прем'єр Хайле Маріам Дезалейн. Тим часом дипломати й експерти в столиці Ефіопії Аддис-Абебі зазначають, що не цілком зрозуміло, хто керував урядом із червня, коли з'явилися перші повідомлення про хворобу прем'єра.

Мелес Зенаві зайняв посаду 1991 року, після повалення диктатора Менгісту Хайле Маріама, за час правління якого в Ефіопії загинули, за різними оцінками, від 200 тисяч до 3 мільйонів людей, зокрема й від голоду. Переворот, спричинений розвалом економіки після спроб побудувати соціалізм, а також війною із сепаратистською Еритреєю та голодом, здійснив Ефіопський народно-революційний фронт. Після перевороту Зенаві став головою перехідного уряду, потім займав посаду президента протягом 1991-1995 р., після чого беззмінно займав посаду прем'єр-міністра. Він також очолював владну коаліцію - Революційно-демократичний фронт ефіопських народів.

Прийшовши до влади, Зенаві взяв курс на економічну лібералізацію, став одним з авторів конституції 1994 року, яка затвердила федеративний устрій країни. На початку його правління 1993 року Еритрея, яка кілька років воювала за відокремлення, проголосила незалежність, унаслідок чого Ефіопія позбулася виходу до океану. Зенаві налагодив дружні відносини із західними країнами. Також 2004 року він увійшов у Африканську комісію британського прем'єра Тоні Блера, створену для боротьби з бідністю в Африці.

Ефіопія - друга після Нігерії за чисельністю населення країна в Африці й одна з найдавніших християнських країн. Уже на початку XX століття країна стала суб'єктом міжнародного права і входила до Ліги Націй, а потім стала членом ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram