ГоловнаСвіт

Керівником білоруського МЗС став невиїзний чиновник

Відставка голови МЗС відбулася на тлі дипломатичного конфлікту між Білоруссю та Швецією.

Керівником білоруського МЗС став невиїзний чиновник
Владимир Макей
Фото: websmi.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко звільнив Сергія Мартинова з посади міністра закордонних справ і призначив на його місце Володимира Макеєва.

У президентській прес-службі заявили, що Мартинова звільнено "у зв'язку з переходом на іншу роботу". На яку конкретно посаду він переходить, не уточнюється.

Макеєв досі керував президентською адміністрацією.

Сергій Мартинов працював на дипломатичний службі з 1980-х років. Посаду міністра закордонних справ він займав з 2003 року.

Володимир Макеєв, як повідомлялося, закінчив педагогічний інститут іноземних мов, а також пройшов навчання в дипломатичній академії МЗС Австрії. З початку 1990-х років працював на дипломатичній службі, згодом став помічником президента. Адміністрацією Лукашенка він керував з 2008 року.

Володимира Макеєва внесено в "чорні списки" білоруських чиновників, складені Євросоюзом. Тим, хто потрапив у ці списки, заборонено в'їзд на територію ЄС. На думку Брюсселя, ці люди відповідальні за порушення на виборах у Білорусі і переслідування білоруської опозиції.

Відставка голови МЗС, зазначимо, відбулася на тлі дипломатичного конфлікту між Білоруссю і Швецією. Приводом для нього став "плюшевий десант" - несанкціонований політ над Білоруссю літака, з якого скидали плюшевих ведмедиків. Акцію організувало шведське рекламне агентство Studio Total. Офіційний Мінськ спочатку заперечував факт польоту, однак згодом усе ж визнав, що політ відбувся. Незабаром після цього стало відомо, що білоруська влада відмовилася продовжити акредитацію шведського посла в Мінську, фактично викинувши його з країни. Швеція у відповідь відмовилася прийняти нового посла Білорусі. Тоді білоруський МЗС оголосив, що відкликає своє посольство зі Швеції в повному складі (це означало, що шведським дипломатам доведеться покинути Білорусь).

У сформованій ситуації висловлювалися припущення, що країни Євросоюзу із солідарності зі Швецією відкличуть з Мінська своїх послів. Однак до цього справа наразі не дійшла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram