ГоловнаСвіт

Нова Зеландія прискорить виведення військ з Афганістану

Нова Зеландія прискорить виведення військ з Афганістану
архивное фото

Нова Зеландія прискорить виведення своїх солдатів з Афганістану після того, як вона втратила п'ять солдатів у провінції Баміан, яка вважалася безпечною, але яка зараз дедалі частіше стає мішенню талібів.

Про це повідомляє Reuters.

Новозеландський прем'єр-міністр Джон Кей заявив у понеділок, що дуже ймовірно, що Веллінгтон почне виведення свого 145-тисячного контингенту з Афганістану в квітні наступного року - майже на шість місяців раніше, ніж очікувалося.

Кей зазначив, що виведення військ будуть відбуватися протягом декількох місяців, а "не днів". Він також підкреслив, що війська будуть виведені за прискореним графіком не через п'ять солдатів, загиблих цього місяця в провінції Баміан і зростаючої непопулярності війни серед виборців.

Баміан - одна з перших провінцій, переданих афганським силам безпеки в липні 2011 року, перед виведенням більшості військ НАТО з Афганістану 2014 року.

"Я хочу, щоб наші хлопчики і дівчатка поверталися додому, і це жахливо, що ми втратили їх", - сказав Кей. "Але ми замішані в цьому зараз, і були замішані протягом тривалого часу, і ми повинні виводити війська обдумано. Ми не з тих країн, які обрубують кінці і тікають".

Кроку Нової Зеландії по передчасного виведення військ передує аналогічний крок Франції - п'ятої за величиною країни, що надає війська в коаліції, - яка також заявила про виведення своїх військ після низки нападів на французьких солдатів.

Троє новозеландських солдатів, у тому числі жінка, були вбиті імпровізованою бомбою на північному сході Баміана в неділю. До недавніх нападів на іноземні і афганські війська ця провінція вважалася найбільш безпечною провінцією Афганістану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram