ГоловнаСвіт

Іспанське місто тимчасово повернуло в обіг песети

Усі охочі можуть придбати товари в місцевих магазинах, розплатитися в ресторанах і барах старою валютою.

Іспанське місто тимчасово повернуло в обіг песети
Песет
Фото: Newsru.com

Містечко Аламо, передмістя столиці Іспанії Мадрида, вирішило взяти участь у проекті, в рамках якого крамниці та бари прийматимуть до оплати песети - валюту, чинну в країні до переходу на євро.

Усі охочі можуть придбати товари в місцевих магазинах, розплатитися в ресторанах і барах або ж просто обміняти їх за курсом 166 386 песет за один євро. Песети в Аламо будуть в обігу до вересня. Однак можливе повторення акції. Але мер Аламо Наталія Кінтана впевнена, що введення песети в обіг - це не стільки економічна, скільки просвітницька акція.

"Ініціатива введення в обіг песети здається мені цікавою. Вона, на мою думку, особливо цікава тим, що старі гроші немов розповідають про минуле, про історію країни тим, хто народився після введення євро", - заявила вона.

Іспанці досі зберігають у скарбничках майже 300 млрд песет (близько двох млрд євро), і багато хто з них вважає, що ці гроші не повинні лежати мертвим вантажем. Голова Асоціації торговців Аламо, населення якого становить близько 20 тис. осіб, Хуан Луїс Беніто впевнений, що його земляки знайдуть застосування старим грошам.

"Люди зараз, через десять років, часто знаходять старі монети і купюри в торбах, в кишенях пальт і не знають, що з ними робити. А тепер у нас з'явилася можливість їх використовувати, щось купити на ці гроші, і для міської торгівлі це непогано", - пояснив він журналістам.

Не виключено, пише газета, що ця акція - щось на зразок "пілотного проекту": місцева влада в Іспанії тестує реакцію людей на можливий вихід із зони євро. Таку думку висловив заступник гендиректора інвестиційної компанії "Урса Капітал" Станіслав Машагін.

Аламо - не перше в Іспанії місто, яке повернуло в обіг песети. Якийсь час тому мерія невеликого містечка Сальватерра де Міньо вирішила на місяць повернути песети. Їх приймали всі магазини та ресторани. Городянам це так сподобалося, що терміни акції довелося двічі подовжувати.

Євро замінив національні валюти 12 держав-членів Євросоюзу, в яких проживає понад 300 млн осіб, 1 січня 2002 року. Це була найбільша грошова реформа в історії людства. Пізніше в зону євро увійшли ще три держави-члени ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram