ГоловнаСвіт

Засновник WikiLeaks відмовився від консульської допомоги Австралії

Ассанж у середині червня прийшов у посольство Еквадору в Лондоні з проханням надати притулок.

Засновник WikiLeaks відмовився від консульської допомоги Австралії

Засновник скандально відомого сайту WikiLeaks австралієць Джуліан Ассанж відмовився від консульської допомоги Австралії.

За словами глави МЗС Австралії, співробітники посольства країни у Великобританії вісім разів зв'язувалися з 41-річним Ассанжем і обговорювали з ним різні питання, востаннє розмовляли за два дні до того, як Еквадор надав журналістові політичний притулок.

У неділю ввечері Ассанж має намір зробити заяву перед еквадорським посольством у британській столиці. Це стане першою появою засновника WikiLeaks на публіці з березня цього року.

Ассанж у середині червня прийшов у посольство Еквадору в Лондоні з проханням надати притулок. Його підозрюють у Швеції у зґвалтуванні та сексуальних домаганнях, які нібито відбувалися в серпні 2010 року. У листопаді того самого року шведські правоохоронні органи оголосили його в міжнародний розшук, щоб мати можливість допитати. Британські силовики, незважаючи на те, що Еквадор надав йому притулок, мають намір затримати Ассанжа для подальшої екстрадиції у Швецію.

Ассанжа затримали в Лондоні в грудні 2010 року. Формально Швеція не висувала йому жодних звинувачень, а європейський ордер на арешт, який і послужив підставою для судового розгляду, став наслідком відмови з'явитися в поліцію для надання свідчень і рішення покинути Швецію та виїхати до Британії. Ассанж згодом програв справу про свою екстрадицію у Швецію, пройшов усі британські судові інстанції, аж до Верховного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram