ГоловнаСвіт

Марсохід Curiosity дістанеться основної мети до кінця вересня

Проект "Марсіанська наукова лабораторія" розпочато 2004 року.

Марсохід Curiosity дістанеться основної мети до кінця вересня
Фото: euronews.com

Учені очікують, що вже до кінця земного року Curiosity розпочне рух до підніжжя гори Маунт Шарп у центрі кратера Гейла, що буде його основною метою. Марсохід Curiosity після закінчення тестування всіх систем і інструментів, радше за все, попрямує до "перехрестя" за 500 метрів від нього, що отримав назву Гленелг, повідомили представники Лабораторії реактивного руху (JPL) НАСА на телефонній прес-конференції в п'ятницю.

Якщо все піде за планом, марсохід добереться туди приблизно через 1,5 місяця.

Найбільший і найскладніший в історії марсохід - ровер Curiosity - вранці 6 серпня здійснив успішну посадку в районі марсіанського кратера Гейла після 8-місячної подорожі із Землі, тепер протягом місяця він буде поступово "розминати м'язи" - перевірятиме бортову апаратуру і наукові прилади, готуючись розпочати свою дослідницьку місію.

Науковий співробітник місії Джон Гротцінгер зазначив, що наразі тестування наукових інструментів марсохода минає нормально, всі системи працюють штатно. Він, зокрема, підтвердив, що російський детектор ДАН, призначений для пошуку води і гідратованих мінералів на Марсі, в п'ятницю вперше ввімкнули в активному режимі - разом із генератором нейтронів.

Гротцінгер також повідомив, що вчені почали тестування "погодного" інструмента марсохода REMS (Rover Environmental Monitoring Station) - перша за 30 років після "Вікінгів" постійна метеостанція на Марсі вже встигла оцінити максимальну температуру попереднього марсіанського дня в місці посадки Curiosity, яка становила 276 кельвінів , або плюс три градуси за Цельсієм.

"Нашою першою метою, ймовірно, стане Гленелг - своєрідне "перехрестя", де зустрічаються три типи рельєфу поверхні. Команда місії обрала назву із заздалегідь складеного списку приблизно 100 найменувань - марсохід проїде цю точку двічі, дорогою туди й назад, тому ми вибрали паліндром", - сказав Гротцінгер. Гленелг - назва населених пунктів у Канаді, Австралії та Шотландії.

За словами представника JPL, якщо тестування інструментів триватиме у штатному режимі, першого тесту коліс Curiosity слід очікувати вже наступного тижня. До кінця серпня вчені також планують докладно досліджувати один з чотирьох "слідів" на поверхні, які залишили двигуни "небесного крана". Гротцінгер зазначив, що марсохід обмежиться лише дистанційним дослідженням, оскільки виявлені камені "не виглядають прийнятними для буріння".

"Після цього і закінчення тестування ми плануємо вирушити в дорогу, і ми хочемо рухатися якомога ефективніше. Якщо так і буде, то шлях туди займе приблизно 3-4 тижні... Я думаю, ми дістанемося до Гленелга приблизно через місяць-півтора", - сказав учений, додавши, що якщо дорогою марсохід виявить цікаві зразки для дослідження, він може затриматися, оскільки "наука залишається нашим пріоритетом".

Учені очікують, що вже до кінця земного року Curiosity розпочне рух до підніжжя гори Маунт Шарп у центрі кратера Гейла, яка буде його основною метою.

Представник Національної лабораторії Лос-Аламос (LANL) Роджер Вінс, під керівництвом якого створювали інструмент ChemCam - "хімічну" камеру, що за допомогою спектрометра визначає склад мінералів, що випаровуються променем лазера - зазначив, що на цьому тижні розпочато його калібрування й учені вже обрали першу ціль, у яку "стрілятиме" Curiosity.

"Наразі ми ще не використали лазер, але розраховуємо, що це відбудеться вже через кілька днів... Ми налаштовані оптимістично", - зазначив учений.

Проект "Марсіанська наукова лабораторія", загальна вартість якого становила 2,5 мільярда доларів, розпочато 2004 року. Його головна ланка - марсохід Curiosity - представник вже третього покоління марсоходів. Він значно перевершує за своїми можливостями "предків": майже іграшковий Sojourner і кілька "солідніших" Spirit і Opportunity.

За розмірами новий марсохід порівнянний з невеликим автомобілем, його маса становить 899 кілограмів. На борту Curiosity встановлено 10 наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити докладні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду та її сліди, органічні речовини і визначати - чи був колись Марс придатним для життя і чи є на ньому місця, придатні для життя зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram