ГоловнаСвіт

Адвокати Ассанжа готують скарги до Міжнародного суду

Засновник сайту WikiLeaks готується вперше виголосити промову.

Адвокати Ассанжа готують скарги до Міжнародного суду
Фото: EPA/UPG

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж готується вперше виголосити промову, відтоді як розгорнувся скандал навколо надання йому притулку в Еквадорі.

Тим часом його адвокати на чолі з відомим іспанським правозахисником Бальтасаром Гарсоном готують скарги до Міжнародного суду, повідомляє Euronews.

"Зараз протистояння триває. Я сподіваюся, що британська влада змінить свою позицію і дозволить йому спокійно виїхати. Правильним рішенням для них було б дозволити йому виїхати з посольства в Еквадор. Якщо ж вони досі дотримуються своєї позиції, то глава команди захисників Ассанжа Бальтасар Гарсон звернеться в Міжнародний суд. Він буде просити суд змусити Великобританію дотримати рішення Еквадору. Адже Ассанж де-факто має статус біженця", - сказав представник WikiLeaks Крістінн Храфнссон.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Сполученого Королівства Вільям Хейг заявив, що Ассанжу не буде надано можливості вільного виїзду з Великобританії.

У Швеції уродженець Австралії Джуліан Ассанж є фігурантом кримінальної справи про сексуальні злочини, в рамках якої Стокгольм зажадав його екстрадиції і отримав згоду британської влади. Сам засновник WikiLeaks вважає справу проти себе політичним замовленням. Ассанж і його прихильники побоюються того, що після екстрадиції до Швеції австралійця може бути передано США.

Проект Ассанжа WikiLeaks раніше викликав різко негативну реакцію з боку американських спецслужб і військових. Одного із головних інформаторів WikiLeaks в США рядового Бредлі Меннінга 2010 року було заарештовано і звинувачено у скоєнні двох десятків злочинів, включаючи сприяння ворогові. За законами США, Меннінгу може загрожувати страта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram