ГоловнаСвіт

Ху Цзіньтао висловив підтримку економічним реформам у КНДР

КНР і Північна Корея розширюють економічне співробітництво.

Ху Цзіньтао висловив підтримку економічним реформам у КНДР
архивное фото

Голова КНР Ху Цзіньтао в п'ятницю зустрівся з дядьком молодого лідера Північної Кореї Кім Чен Ина Чан Сон Тхеком і висловив підтримку економічним реформам у КНДР.

Про це повідомляє Reuters.

Чан Сон Тхека часто називають реальною владою в КНДР. Зараз він перебуває з офіційним візитом у Пекіні, де, як вважають експерти, намагається отримати підтримку Китаю для проведення реформ. Він також був на засіданнях, де обговорювали спільні економічні проекти Китаю і КНДР.

Нагадаємо, у вівторок уряд Китаю підписав з КНДР договір про участь у двох вільних економічних зонах (ВЕЗ). Державне інформаційне агентство КНДР ЦТАК заявило в середу, що країни також домовилися "позитивно сприяти" розвитку ВЕЗ Віхвадо і провести наступний раунд переговорів у Пхеньяні в першій половині наступного року.

"Протягом багатьох років товариш Чан Сон Тхек працював над розвитком добросусідських відносин і дружби між Китаєм і Північною Кореєю", - сказав Ху Цзіньтао на зустрічі.

Ху Цзіньтао також висловив співчуття у зв'язку з недавніми повенями в Північній Кореї, яка намагається прогодувати 24-мільйонне населення.

"Я впевнений, що під керівництвом Трудової партії Кореї з Кім Чен Ином на посаді першого секретаря північнокорейський народ зможе подолати цю повінь і побудувати красиву батьківщину", - зазначив він.

Як повідомляє державне інформаційне агентство Китаю "Сіньхуа", Ху Цзіньтао сказав, що "сподівається, що обидві сторони зможуть повною мірою використовувати свої переваги... (і) просуватися у співпраці у двох ключових економічних проектах".

Окрім того, в окремій доповіді "Сіньхуа" повідомляє, що в п'ятницю компанії з Китаю та Північної Кореї відкрили новий туристичний маршрут із Яньцзи - міста на північному сході китайської провінції Цзилінь, що межує з Північною Кореєю - у портове місто Расон у КНДР.

"Новий міжнародний маршрут стане новою сторінкою в торгівлі та співробітництві в галузі туризму між двома країнами", - заявив заступник директора адміністрації Яньцзи у сфері туризму Ван Янбо.

Кім Чен Ин успадкував владу після раптової смерті свого батька в грудні 2011 року. Образ нового лідера КНДР різко контрастує з образом його батька. Цього місяця Кім Чен Ин сказав головному спонсору і союзнику КНДР Китаю, що його пріоритетом є розвиток занедбаної економіки та поліпшення рівня життя в державі.

Наразі Північна Корея отримала трохи більше за $300 млн прямих нефінансових інвестицій від приблизно 100 китайських компаній, переважно в харчовій промисловості, медицині, електроніці, видобувній і легкої промисловості, а також у хімічній і текстильній галузях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram