ГоловнаСвіт

Лідер талібів закликав бойовиків скоротити кількість жертв серед мирного населення

Повстанці можуть стати частиною уряду Афганістану.

Лідер талібів закликав бойовиків скоротити кількість жертв серед мирного населення
Фото: tsn.ua

Афганський лідер руху "Талібан" Мулла Мохаммад Омар закликав бойовиків організації, які, за його словами, успішно проникли в сили безпеки, уникати жертв серед цивільного населення після низки терактів в Афганістані цього тижня, жертвами яких стали 63 людини.

Про це повідомляє Reuters.

У своєму зверненні до афганського народу напередодні фестивалю Ураза-байрам (Свято розговіння), який відзначається на честь закінчення посту в місяць Рамадан першого дня місяця шавваль, одноокий лідер заявив, що бойовики повинні "використовувати тактику, яка не завдасть шкоди життю та майну їх співвітчизників".

"Інструкція, надана вам для захисту від цивільних втрат, є релігійним зобов'язанням, якого ви повинні дотримуватися", - написав мулла Омар в семисторінковій заяві, яку розповсюдили пізно ввечері в четвер і переклали п'ятьма мовами.

"Будь-яке порушення спричиняє втрату в цьому світі і в світі прийдешньому. Тому я рішуче закликаю вас бути обережними з цивільними втратами і взяти це на себе, як пряму відповідальність".

Експерти кажуть, що заява, імовірно, призначена для представлення талібів з більш помірного боку, оскільки зараз тривають спроби відновити мирні переговори, які можуть сприяти розділенню влади в Афганістані за участю талібів.

У нещодавній доповіді ООН повідомляють, що таліби відповідальні за 80% жертв серед цивільного населення.

Мулла Омар, духовний лідер талібів, закликав поліцейських, військовослужбовців і державних службовців "відмовитися від підтримки з боку загарбників" і підтримати "Талібан" перед виведенням більшості західних військ з Афганістану 2014 року. За його словами, рух "Талібан", який називає себе "Ісламськими Еміратами", створив організацію тіньового уряду під назвою "Відділ виклику і керівництва, залучення та інтеграції" для боротьби із зусиллями афганського уряду з реінтеграції колишніх бойовиків.

"Відділ створив філії по всій країні, щоб надати вам кошти покинути лави противника і приєднатися до моджахедів", - сказав він, хоча таліби часто перебільшують свої досягнення і військові успіхи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram