ГоловнаСвіт

Лондон спростував можливість штурму посольства Еквадору

Британія готова чекати на вирішення ситуації протягом "розумного" періоду.

Лондон спростував можливість штурму посольства Еквадору

Влада Великобританії дала зрозуміти, що не має наміру штурмувати посольство Еквадору заради захоплення  засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який перебуває всередині.

За словами Хейґа, Великобританія готова чекати на вирішення ситуації протягом "розумного" періоду.

При цьому Хейґ іще раз наголосив, що британська влада не дозволять Ассанжеві покинути країну й уникнути екстрадиції у Швецію. "Немає жодних законних підстав для того, щоб ми випустили його", - сказав Хейґ, додавши, що Великобританія не розуміє, на якій підставі Ассанж опинився під дипломатичної захистом.

16 серпня Еквадор оголосив, що задовольнив прохання на ім'я президента і готовий надати Ассанжеві політичний притулок. Голова МЗС Еквадору Рікардо Патіньо, коментуючи це рішення, заявив, що звинувачення, висунуті засновникові WikiLeaks "сміховинні", оскільки зводяться до того, що в Ассанжа "порвався презерватив". У відповідь МЗС Швеції викликало для пояснень посла Еквадору.

За день до цього Великобританія також засудила дії Еквадору і пригрозила зняттям із будівлі посольства цієї країни в Лондоні дипломатичного статусу, що дозволило б здійснити силову операцію із затримання Ассанжа. Еквадор назвав такий варіант виразно ворожим і неприйнятним. До посольства стягнули сили поліції, незабаром туди підтяглися й кілька сотень прихильників Ассанжа. Декого з маніфестантів було затримано.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа повинні екстрадувати у Швецію, оскільки там проти нього порушено справу про злочини сексуального характеру. Сам Ассанж не визнає провини, вважаючи кримінальне переслідування на свою адресу політичним замовленням з боку Вашингтона. Також Ассанж і його прихильники побоюються, що в разі екстрадиції у Швецію засновника WikiLeaks потім передадуть США. Із 19 червня 2012 року Ассанж переховується від екстрадиції в посольстві Еквадору в Лондоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram