ГоловнаСвіт

Виключення Сирії з ОІС - символічне рішення, - експерт

До складу організації входять 57 країн.

Виключення Сирії з ОІС - символічне рішення, - експерт
Фото: www.timesofisrael.com

Рішення про призупинення членства Сирії в Організації ісламської співпраці (ОІС) має символічний характер і ніякого особливого впливу на перебіг подій усередині цієї країни не зробить, вважає керівник Центру Азії та Близького Сходу Російського інституту стратегічних досліджень Олена Супоніна.

Глави держав Організації ісламської співпраці, присутні на екстреному засіданні в Мецці, в четвер затвердили припинення членства Сирії в цій міжнародній структурі.

Напередодні саміту в саудівському місті Джидда пройшло підготовче засідання міністрів закордонних справ країн ОІС. Головним рішенням зустрічі стала згода її учасників на призупинення членства Сирії в цій організації. Проти такого рішення виступив Іран.

"Інша річ, що сирійська опозиція отримала ще одну моральну підтримку з боку більшості мусульманських держав, за винятком Ірану. Але результат боїв буде вирішуватися, звичайно ж, у протистоянні в самій Сирії", - сказала Супоніна.

Сам по собі випадок призупинення членства в ОІС, за словами експерта, безпрецедентний.

"Зокрема, Ліга арабських держав неодноразово ухвалювала такі рішення не тільки щодо Сирії, а й інших країн, а ОІС, у кожному разі з новою назвою (до червня 2011 року об'єднання називалося Організація Ісламська конференція), пішла на такий крок уперше", - сказала вона.

Що стосується позиції Ірану, то, за словами експерта, необхідно звернути увагу, що заперечення Тегерана були не такими вже й різкими.

"Так, заперечення проти такого кроку були, але реакція була все-таки доволі м'якою. Це свідчить іще і про те, що іранці не дуже задоволені тим, як президент Башар Асад, на якого вони зробили ставку як на свого партнера і союзника, спробував вирішити політичну кризу в Сирії", - сказала Супоніна.

Організацію ісламської співпраці було засновано у вересні 1969 року з метою забезпечення ісламської солідарності в соціальній, економічній і політичній сферах. До її складу входять 57 країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram