ГоловнаСвіт

Австралія: підозрюваний у нацизмі виграв суд

Його не екстрадують до Угорщини.

Австралія: підозрюваний у нацизмі виграв суд
Фото: EPA/UPG

Передбачуваний нацист Чарльз Зентаї, що живе в Австралії, після довгої боротьби проти спроб уряду екстрадувати його в Угорщину за вбивство єврейського підлітка, виграв суд.

Про це повідомляє Reuters.

Угорська влада звинувачувала 90-річного Чарльза Зентаї в побитті до смерті єврейського підлітка Пітера Балаша в Будапешті 1944 року.

Вищий суд Австралії ухвалив, що Зентаї не може бути екстрадований в країну свого народження, тому що на момент убивства в угорському законодавстві не було передбачено можливості звинувачення в "військовому злочині".

Зентаї, який мігрував до Австралії 1950 року і став її громадянином, стверджував, що він невинний упродовж усієї судової тяганини. У момент смерті Балаша Зентаї був 23-річним прапорщиком у пронацистських угорських військових формуваннях. Він стверджує, що не був у Будапешті, коли сталося вбивство.

Австралійський міністр внутрішніх справ Джейсон Клер підтвердив, що Зентаї не передаватимуть Угорщині.

Зентаї, відставного санітара психлікарні, затримала австралійська поліція 2005 року після того, як Угорщина попросила про його екстрадицію. 2009-го уряд Австралії наказав вислати Зентаї в Угорщину, але федеральний суд скасував це рішення 2011 року. Уряд заперечив це рішення, але рішенням суду, що його винесено в середу, апеляцію було відхилено.

Сім'я Зентаї вітала рішення суду, але, виступаючи на австралійському радіо, заявила, що хотіла б, щоб австралійський уряд вибачився.

"Як солдат я повинен був виконувати накази ... Але жоден з отриманих мною наказів не мав нічого спільного з переслідуванням євреїв або їх тортурами, чи чогось подібного", - сказав Зентаї, виступаючи на австралійському телебаченні 2008 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram