ГоловнаСвіт

Французьке місто Ам'єн зміцнюють після нічних заворушень

У місто скерували спецназівців і вертоліт.

Французьке місто Ам'єн зміцнюють після нічних заворушень
Фото: EPA/UPG

У французьке місто Ам'єн, де в понеділок близько 9-ї вечора з'явилися барикади, а молодь підпалювала сміттєві баки та автомобілі й атакувала правоохоронців, як підкріплення відправили ще сотню поліцейських.

За даними МВС Франції, щоб уникнути повторення заворушень у ніч проти вівторка, наразі в місті розгорнуто 250 співробітників правопорядку. Тоді внаслідок сутичок отримали поранення 16 зі 150 поліцейських, залучених до усунення заворушень.

Підкріплення складається зі спецназівців і поліцейських із сусідніх департаментів, їх оснащено водяними гарматами. Крім того, з повітря їх прикриватиме вертоліт місцевої жандармерії.

Проте поліція зазначає, що вночі в місті було відносно спокійно.

"Ніч у північному районі Ам'єна була дуже, дуже спокійна. Були інциденти і в інших частинах Ам'єна, і сім автомобілів було спалені, але, як не сумно, це звичайне явище тут", - заявив прес-секретар місцевої поліції.

"Ми сподіваємося, що перевернули сторінку, але ніколи не знаєш - іскра може спалахнути в будь-який момент", - додав він.

Напередодні місто відвідав голова МВС Манюель Вальс.

"Порядок і законність повинні взяти гору. Стріляти в поліцейських, підпалювати школи, завдавати шкоди інфраструктурі - неприпустимо", - заявив міністр.

Заворушення в Ам'єні спалахнули після того, як під час траурної церемонії в пам'ять про загиблого минулого четверга в аварії підлітка поліція почала проводити точкові перевірки документів.

"Міністр говорив про поранених поліцейських, але ще раніше було поранено підлітків, коли ми зібралися, щоб згадати про загиблого в аварії. Вони використовували проти нас сльозогінний газ і травматичну зброю. Ми говорили їм: "Зупиніться! Тут жінки і діти", але вони продовжували", - розповіла дівчина-очевидець.

Безробіття в північному кварталі Ам'єна, де спалахнули заворушення, сягає 45% серед молоді віком до 25 років.

Президент Франсуа Олланд пообіцяв надати всі наявні засоби, щоб припинити насильство в місті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram