ГоловнаСвіт

В Аргентині розпочався суд над колишнім президентом

Фернандо де ла Руа нібито заплатив сенаторам п'ять тисяч доларів за ухвалення трудової реформи.

В Аргентині розпочався суд над колишнім президентом
Фото: EPA/UPG

У Буенос-Айресі розпочався суд над екс-президентом Аргентини Фернандо де ла Руа.

Про це повідомляє видання La Nacion.

Колишній глава держави обвинувачується в підкупі сенаторів 2000 року заради ухвалення непопулярної трудової реформи. За даними Noticias Argentinas, сума підкупу становила п'ять тисяч доларів.

За версією слідства, де ла Руа підкупив членів Сенату заради того, щоб вони схвалили нове трудове законодавство, що позбавляє працівників багатьох прав, пише BBC News. За даними агентства, перетворення проводилися для того, щоб країна могла отримати кредит від МВФ, який вимагав скорочення державного сектору.

Крім де ла Руа на лаві підсудних опинилися сім колишніх чиновників. Мова йде про колишніх голову аргентинського развідвідомства SIDE Фернандо де Сантібаньесе, міністра праці Альберто Фламаріке, секретаря парламенту Маріо Понтакарто, а також чотирьох сенаторів.

Під час засідання у вівторок де ла Руа були офіційно пред'явлені звинувачення. Сам головний підсудний свою провину визнавати відмовляється. Ще перед початком процесу адвокат екс-президента оголосив його письмову заяву, в якій він назвав висунуті звинувачення абсурдними і безпідставними.

Як зазначає BBC News, до процесу залучено понад 300 свідків. Серед них опинилася нинішній президент Крістіна Кіршнер, яка 2000 року була членом Сенату. Повідомляють, що вона проголосувала проти реформи.

Очікується, що вирок буде винесено не раніше ніж 2013 року. Яке де ла Руа і іншим підсудним загрожує покарання, не уточнюється.

Фернандо де ла Руа обіймав пост президента Аргентини з 1999-го по 2001 рік. У відставку він був змушений піти через масові акцій протесту, викликані жорсткістю умов праці. Невдовзі після ухвалення трудової реформи вона була скасована.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram