ГоловнаСвіт

Ємен: представники Республіканської гвардії атакували будівлю Міноборони

Гвардійці виступають проти реструктуризації армії.

Ємен: представники Республіканської гвардії атакували будівлю Міноборони
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

У вівторок у столиці Ємену Сані почалися сутички між урядовими військами і близько 200 представниками Республіканської гвардії, які оточили Міністерство оборони, виступаючи проти рішення президента реорганізувати збройні сили.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело.

На захист будівлі міністерства було спрямовано додаткові урядові війська. А після того, як солдати Республіканської гвардії оточили будівлю, почалася стрілянина, розповіло джерело.

За словами місцевих жителів, вони бачили бронетехніку і чули постріли в районі, де розташована будівля.

"Постріли лунали звідусіль, ми не знаємо, хто в кого стріляв, увесь район заблоковано", - сказав таксист Мохаммед Алі, який був неподалік від району, коли почалася битва.

"Боротьба спалахнула між силами, які забезпечують безпеку Міністерства оборони, та членами Республіканської гвардії", - сказало джерело, додавши, що повідомлень про жертви поки немає.

Нагадаємо, минулого тижня президент Ємену Мансур аль-Хаді наказав реструктуризувати деякі військові частини, намагаючись приборкати сили сина колишнього президента Алі Абдалла Салеха і стабілізувати країну, де спадщина Салеха, як і раніше, має великий вплив. Він видав низку указів про передачу командування кількома загонами Республіканської гвардії новоутвореним військам під назвою "Президентські захисні сили" (ПЗЗ), що перебувають безпосередньо під його контролем. Інші підрозділи скеровано в регіональні командування.

Дії гвардійців є прямим викликом владі Хаді та відображенням кризи в Ємені, що триває і через шість місяців після відставки Салеха. Сам Хаді в понеділок вирушив у Саудівську Аравію на регіональний саміт із питань Сирії.

Беззаконня в Ємені турбує США, а також провідного світового експортера нафти Саудівську Аравію, які вважають бідну арабську державу лінією фронту у війні з "Аль-Каїдою" та її філіями. У червні Ємен за підтримки США провів військову операцію з вигнання бойовиків з їхніх основних південних фортець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram