ГоловнаСвіт

У США суд засудив ватажка сомалійських піратів до 12 довічних термінів

Також засудженого зобов'язали виплатити 5,4 млн доларів компенсації.

У США суд засудив ватажка сомалійських піратів до 12 довічних термінів
Фото: runews.su

Суд у США засудив ватажка банди піратів Сомалі Мухаммеда Сааїлі Шибіна до 12 довічних тюремних ув'язнень, повідомляє Associated Press.

Шибіна визнали винуватим за 15 пунктами, включно з піратством, викраденням і захопленням заручників. Суддя, що ухвалив вирок, зазначив, що підсудний був "дуже радий", що висунуті йому звинувачення не передбачали винесення смертного вироку.

Окрім довічного ув'язнення, Шибіна засуджено до виплати 5,4 мільйона доларів компенсації.

Шибіна затримали американські військові в Сомалі у квітні 2011 року. За даними уряду США, він є найбільш можновладним сомалійським піратом, будь-коли спійманим і притягнутим до суду.

Шибін, зокрема, вів переговори про умови звільнення захопленої піратами яхти "Квест", не беручи участі безпосередньо в нападі. Крім цього, за даними влади, він був причетний до фінансування піратської діяльності на території Сомалі.

Яхту "Квест" з американськими громадянами на борту пірати захопили біля берегів Оману в лютому 2011 року. Під час переговорів, які вели зі злочинцями представники ВМС США, пірати без попередження вбили чотирьох заручників. Після цього спецпризначенці штурмували яхту і затримали нападників.

Раніше інших 11 піратів, які безпосередньо брали участь у захопленні яхти "Квест", засудили в США до довічних термінів. Вироки ще трьом спільникам не винесено, однак прокуратура вже заявила, що домагатиметься для них смертної кари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram