ГоловнаСвіт

Учені виявили стовбурові клітини в головному мозку

Відкриття може подарувати нові методики лікування аутизму та шизофренії.

Учені виявили стовбурові клітини в головному мозку
Ульрих Мюллер
Фото: MEDdaily

Учені виявили тип стовбурових клітин, які криються за нейронами, причетними до вищих функцій мозку. Це відкриття може подарувати нові методики лікування аутизму та шизофренії.

Кора головного мозку ссавців складається із шарів і нагадує цибулину. У кожному шарі містяться нейрони, що відповідають за свій рівень когнітивних функцій. Нейрони у внутрішніх шарах пов'язані з таламусом і базальними гангліями (основні сенсорні і моторні сигнали). Нейрони в зовнішніх шарах пов'язані з іншими ділянками кори, які відповідають за самосвідомість, мову і вирішення проблем.

Як пояснює Ульріх Мюллер із Дослідницького інституту Скріппса, в мозку, який розвивається, стовбурові клітини, розташовані в самому центрі кори, виробляють нейрони (від внутрішнього шару до зовнішнього). Нейрони мігрують, займають своє положення і набуває функції залежно від часу народження.

Також учені встановили, що нейрони у верхніх шарах кори виробляються окремим типом стовбурових клітин. Саме ці шари, як правило, зачіпають психічні розлади на кшталт аутизму та шизофренії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram