ГоловнаСвіт

Стало відомо про нестачу балістичних ракет

Р-30 "Булава" розробляється з 1998 року і дотепер пройшла 18 випробувальних пусків.

Стало відомо про нестачу балістичних ракет

Міністерство оборони Росії витратило весь боєзапас міжконтинентальних балістичних ракет морського базування Р-30 "Булава", необхідних для випробування атомних підводних човнів проекту 955 "Борей".

Черговий пуск "Булави" потрібен, аби взяти на озброєння перший підводний човен проекту 955 "Юрій Долгорукий". Заступник міністра оборони Олександр Сухоруков заявляв, що пускати "Булаву" з борта "Юрія Долгорукого" не планують. Найближчий пуск, за його словами, відбудеться з борта іншої субмарини проекту "Олександр Невський", яка надійде на озброєння 2013 року.

Для прийдешніх випробувальних пусків "Булави", цілком імовірно, доведеться використовувати ракети "із числа серійно виготовлених і призначених для озброєння "Борея". "Однак рішення із цього питання поки що не ухвалено", - зазначило джерело в ВПК.

Ракета Р-30 "Булава" розробляється з 1998 року і дотепер пройшла 18 випробувальних пусків. Офіційні випробування ракети завершилися 23 грудня 2011 року. Планувалося, що ракета надійде на озброєння ВМФ одночасно з "Юрієм Долгоруким" до 29 липня 2012 року. Однак ці терміни перенесли через необхідність додатково випробувати системи озброєння.

Кожен підводний човен проекту 955 "Борей" може нести до 16 ракет "Булава". Дальність дії ракети перевищує 10 тисяч кілометрів. Головна частина кожної ракети складається із шести бойових блоків, здатних нести ядерний заряд. Вартість однієї ракети сягає мільярда рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram