ГоловнаСвіт

У Лівії обрали голову Генерального національного конгресу

Новообраний керівник парламенту фактично став главою держави.

У Лівії обрали голову Генерального національного конгресу
Фото: EPA/UPG

Унаслідок голосування головою Генерального національного конгресу Лівії став лідер партії "Національний фронт" Мухаммед Магаріф.

Упродовж багатьох років Магаріф був одним із найбільш різких критиків Муамара Каддафі. Його підтримали 113 парламентаріїв Генерального національного конгресу, який складається з 200 осіб. 85 парламентаріїв виступили на підтримку його опонента Алі Зідана.

Нагадаємо, Національна перехідна рада Лівії пізно ввечері 8 серпня передала владу в країні Генеральному національному конгресу, який буде виконувати функції парламенту. До завдань Генерального національного конгресу, що складається з 200 членів, входить формування нового уряду, визначення порядку написання нової конституції Лівії та управління державою як парламенту до ухвалення основного закону. Після цього, як очікують, у країні пройдуть нові президентські та парламентські вибори.

"Наступна фаза - дуже відповідальна. Ми зіштовхнемося з багатьма перешкодами та викликами. Доктор Магаріф - компетентний керівник. Ми сподіваємося, що в країні його підтримають", - заявив парламентарій Мухаммед Алі Абдулла.

Фактично, Магаріф став главою держави, але його повноваження поки що не визначено остаточно.

7 липня в Лівії почалися перші за 42 роки в Лівії парламентські вибори. За 200 місць у парламенті боролися більш ніж 3000 кандидатів. За підсумками голосування переміг "Альянс національних сил" на чолі з Махмудом Джібрілем, який 2011 року був прем'єр-міністром Перехідної національної ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram