ГоловнаСвіт

Туреччина: Асад постачає зброю курдським бойовикам

Аналітики вважають, що президент Сирії дозволив курдам контролювати сирійські міста.

Туреччина: Асад постачає зброю курдським бойовикам
Ахмет Давутоглу
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу звинуватив президента Сирії Башара Асада в постачанні озброєння курдському воєнізованому угрупованню, яке протягом десятиліть бореться з турецькою державою, що потенційно може сприяти загостренню конфлікту, який забрав життя понад 40 тисяч осіб.

Про це повідомляє Reuters.

Останніми тижнями на схід від кордону із Сирією, на південному сході Туреччини, активізувалися сутички між турецькою армією і бойовиками Курдської робітничої партії (КРП). Анкара занепокоєна, що КРП використовує хаос у Сирії, щоб розширити свій вплив.

Нагадаємо, в четвер бойовики КРП улаштували засідку на турецький військовий автобус у західній провінції Ізмир, унаслідок чого загинув один солдат і щонайменше 11 осіб поранені.

Давутоглу сказав турецьким ЗМІ, що Асад надав зброю бойовикам КРП, які облаштувалися в містах Кобані й Афрін у північній Сирії.

"Асад підтримав їх зброєю. Так - це не вигадки. Це правда. Ми вжили необхідних заходів для боротьби із цією загрозою", - заявив міністр.

Коментарю з Дамаска ще не було, втім в інтерв'ю турецькій газеті на початку липня Асад заперечував, що Сирія дозволила КРП діяти на своїй території неподалік від турецького кордону.

Туреччина підозрює курдський рух у Сирії, партію "Демократичний Союз", у зв'язках із РПК. Турецькі аналітики вважають, що Асад дозволив партії взяти під контроль безпеку в деяких містах на півночі Сирії, щоб запобігти долученню місцевих жителів до повстанців із Вільної армії Сирії (ВАС).

Відносини між Анкарою і Дамаском погіршилися до неймовірного мінімуму лише за кілька років відтоді, як Туреччина налагоджувала "добросусідські відносини" з Асадом, послаблюючи прикордонний контроль і беручи участь у спільних військових навчаннях.

Прем'єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган сьогодні є одним із найгостріших критиків Асада і неодноразово порушував питання про можливість військового вторгнення в Сирію, якщо КРП стане справжньою загрозою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram