ГоловнаСвіт

Іран спростував загибель викрадених сирійськими повстанцями паломників

Тегеран попросив у Туреччини і Катару допомоги у звільненні заручників.

Іран спростував загибель викрадених сирійськими повстанцями паломників
фото из архива
Фото: EPA/UPG

Представник МЗС Ірану заявив, що всі 48 іранців, яких викрали сирійські повстанці, все ще живі.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, сирійські повстанці викрали групу іранців 4 серпня. Повстанці стверджували, що викрадені прибули в країну з розвідувальною місією. Іран рішуче спростував цю інформацію, назвавши їх релігійними паломниками, але 8 серпня міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салехі визнав, що деякі заручники раніше служили в Корпусі вартових ісламської революції (КВІР).

"Контакти, які ми налагодили, щоб дізнатися про долю викрадених паломників, вказують, що всі вони здорові й немає інформації, що хтось із них загинув мученицькою смертю. Опубліковані у зв'язку цим доповіді є помилковими", - заявив керівник міністерського близькосхідного бюро Моджатаба Фердоусіпур, маючи на увазі слова представників Сирійської вільної армії, які заявили про смерть трьох заручників під час авіаудару 6 серпня. Крім того, повстанці пообіцяли вбити заручників, якщо авіаудари триватимуть.

Проте джерело газети The Wall Street Journal сказало, що організацією туру займалося пов'язане з КВІР агентство, яке не надає послуги простим громадянам. Він також зазначив, що до складу викраденої групи паломників входили учасники напіввійськового формування бсіджей. Джерело газети заявило, що метою поїздки іранців було навчання військ Башара Асада методам боротьби з повстанцями.

Викрадення стало дипломатичним головним болем для Ірану, який раніше засуджував регіональні держави Туреччину і Катар за втручання у справи Сирії, але був змушений звернутися до обох країн з проханням використовувати їхні контакти з повстанськими групами, щоби допомогти звільнити іранців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram