ГоловнаСвіт

Іран планує провести нараду щодо кризи в Сирії

Експерти сумніваються в результатах зустрічі.

Іран планує провести нараду щодо кризи в Сирії

Іран планує провести наради регіональних та інших країн, які мають "реалістичні позиції" щодо сирійської ситуації наприкінці цього тижня, щоб знайти шляхи вирішення кризи в Сирії.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на іранське новинне агентство ІРНА.

"Консультативна нарада щодо Сирії відбудеться в Тегерані в четвер за участю тих країн, які мають ... реалістичні позиції стосовно цієї країни", - заявив заступник міністра закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахьян.

Заступник міністра зазначив, що метою зустрічі є пошук "шляхів виходу з нинішньої кризи, повернення стабільності та спокою в цій державі, а також підтримка всіх конструктивних регіональних і міжнародних зусиль".

У доповіді ІРНА не говориться, які країни було запрошено на нараду, але, як вважають експерти, через їхню участь у сирійській кризі, будь-яке засідання навряд матиме суттєвий результат без участі Саудівської Аравії, Катару та Туреччини. Однак сам Іран, незважаючи на підтримку інших народних повстань, унаслідок яких було повалено лідерів Єгипту, Лівії та Ємену, незмінно підтримує президента Сирії Башара Асада в його спробах придушити 17-місячне повстання проти його правління. Іранські лідери звинувачують Захід у змові з арабськими країнами з метою повалення сирійського керівництва і зміцнення статусу Ізраїлю в регіоні, шляхом підтримки екстремістських угруповань.

Минулого місяця Іран заявив, що готовий провести переговори між сирійським урядом та опозиційними групами, але пропозицію відхилили члени сирійської опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram