ГоловнаСвіт

Південнокорейський правозахисник звинуватив Китай у тортурах

Республіка Корея зажадала провести розслідування.

Південнокорейський правозахисник звинуватив Китай у тортурах
Ким Ен Хван
Фото: k-window.com

Південнокорейський правозахисник, випущений Китаєм після майже чотиримісячного утримання під вартою, звинуватив китайську владу в тортурах проти нього і трьох його колег по роботі з північнокорейськими біженцями і заявив, що, ймовірно, в жорстокому поводженні з ними винувата Північна Корея.

Про це повідомляє Reuters.

Кім Ен Хван і троє інших активістів змогли повернутися в Південну Корею в липні після того, як органи державної безпеки КНР звинуватили їх у змові проти національних інтересів Китаю. Пекін, однак, спростовує обвинувачення.

Хван, який є відомим правозахисником із великим досвідом роботи в Китаї та з контактами в Північній Кореї, також сказав, що новий лідер КНДР Кім Чен Ин посилив нагляд за посадовими особами та населенням у рамках кампанії з підвищення стабільності його режиму. Гучний арешт південнокорейських правозахисників і звинувачення в тортурах спровокували шорсткість у відносинах між азіатськими сусідами, які мають активні торговельні зв'язки, але не одностайні в тому, як вести справи з Північною Кореєю.

Технічно Північна і Південна Корея досі перебувають у стані війни, після того як громадянський конфлікт 1950-1953 рр. закінчився перемир'ям, але не підписанням мирного договору. Китай є головним союзником Північної Кореї.

Кім Ен Хван сказав, що його та колег заарештували в березні і катували електричним струмом та позбавленням сну за відмову відповідати на запитання про свою допомогу північнокорейським біженцям.

"Я зазнавав тортур електричним струмом від п'яти до восьми годин. Нас також катували позбавленням сну протягом шести днів поспіль. Я підозрюю, що цю справу порушила служба державної безпеки КНДР", - розповів Хван.

Південна Корея поскаржилася Китаю і зажадала провести розслідування.

Кім Ен Хван, який, як відомо, працює з потужним підпільним рухом у Північній Кореї, неподалік від кордону Китаю, скептично ставиться до економічної реформи. Кім Чен Ин, який представляє третє покоління владної в Північній Кореї династії Кім, як вважають, планує провести економічні реформи.

"У мене є серйозні сумніви, що Північній Кореї стане витримки, щоб подолати перешкоди з реформування та відкритості", - заявив Хван.

Він припускає, що будь-яким змінам, навіть позитивним, будуть передувати традиційні для держави "силові методи".

"Я вважаю, що посилиться тиск і нагляд, щоб створити настрій для прийняття реформ і відкритості і щоб запобігти негативним наслідкам таких кроків", - резюмував правозахисник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram