ГоловнаСвіт

У Британії вирішили урізати фінансування на розслідування справи Литвиненка

Без урядових коштів усі витрати на проведення дізнання ляжуть на муніципалітети чотирьох районів Лондона

У Британії вирішили урізати фінансування на розслідування справи Литвиненка
Переговоры Кэмерона и Путина прошли в Лондоне 2 августа
Фото: Newsru.com

Уряд Великобританії може урізати фінансування розслідування справи про вбивство Олександра Литвиненка, що стало наріжним каменем у стосунках Великобританії з Росією. Після не надто вдалих переговорів із цього питання між британським прем'єром Девідом Кемероном і президентом РФ Володимиром Путіним міністр юстиції Великобританії Кеннет Кларк звернувся до судді-коронера, який вів дізнання у справі Литвиненка в Лондоні, і попросив надати докладніший опис передбачуваних витрат, які, як повідомляли раніше, можуть сягнути чотирьох мільйонів фунтів (більш ніж 200 мільйонів рублів).

Це в 1,5 разу дорожче від громадського розслідування обставин загибелі принцеси Діани, на яке витратили 2,9 мільйона фунтів. Більше коштів пішло тільки на розслідування лондонських терактів 2005 року - 4,6 мільйона фунтів, зазначає РІА "Новости".

За словами Кларка, уряд Великобританії доволі обмежений у коштах, тож імовірне урізання бюджету дізнання, рішення про проведення якого ухвалили в жовтні 2011 року. Без фінансової допомоги уряду всі витрати на проведення дізнання ляжуть на муніципалітети чотирьох районів Лондона, які тим чи іншим чином залучені до процесу: Кемден, Іслінгтон, Хакні і Тауер Хемлетс.

Переговори Кемерона і Путіна пройшли в Лондоні напередодні, 2 серпня. По їх закінченню Кемерон заявив, що сторонам не вдалося зблизити свої позиції. Британія домагається видачі екс-офіцера ФСБ, а нині депутата Держдуми Андрія Лугового, якого в Лондоні звинувачують у вбивстві Литвиненка. Росія відмовляється, тому що сам Луговий заперечує свою причетність до вбивства Литвиненка. Через це "справа Литвиненка" стала причиною серйозного погіршення відносин Москви і Лондона.

Литвиненко, який утік з Росії 2000 року у Великобританію, помер 23 листопада 2006 року на 44 році життя, невдовзі після отримання британського громадянства. Після його смерті фахівці британського Агентства з охорони здоров'я заявили, що виявили в його організмі значну кількість радіоактивного елементу полонію-210, який, на думку слідства, підсипали в чай Литвиненка під час ділової зустрічі в лондонському барі, на якій були колишні офіцери ФСБ Андрій Луговий і Дмитро Ковтун.

Жодного офіційного висновку про причини смерті Литвиненка і результати розтину влада Британії так і не оприлюднила. Очікується, що це можливо під час дізнання, яке відновилося в середині жовтня 2011 року в коронерському суді лондонського району Сент-Панкрас і повинно продовжитися восени цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram