ГоловнаСвіт

США не хочуть, щоб ООН контролювала Інтернет

У міру розвитку всесвітньої мережі і мобільних пристроїв почали лунати заклики переглянути нинішні положення.

США не хочуть, щоб ООН контролювала Інтернет

Представники Сполучених Штатів підтвердили, що будуть протидіяти спробам передати ООН контроль над Інтернетом. До цього закликають декотрі країни, зокрема Росія.

Зараз нагляд за сферою технічних специфікацій і системою доменних імен здійснюють кілька американських некомерційних організацій. Уряд США безпосередньо не контролює їх, однак формально їхню діяльність регулює міністерство торгівлі.

Останнім часом лунали припущення про те, що декотрі країни вимагатимуть передати контроль над Інтернетом у руки ООН. Проте ніхто не може змусити США погодитися на це.

Американські представники виклали власну позицію із цього питання в документах, які передали Міжнародній спілці електрозв'язку (МСЕ) ООН - організації, створеній для розробки міжнародних стандартів у галузі передачі інформації.

У грудні МСЕ проведе конференцію в Дубаї, де експерти зі 178 країн обговорюватимуть реформу Регламенту міжнародного електрозв'язку (РМЕ), ухваленого 1988 року. Він передбачав правила обміну даними між різними телекомунікаційними мережами, а також систему розрахунків за обмін даними між операторами різних країн.

У міру розвитку Інтернету і мобільних пристроїв почали лунати заклики переглянути нинішні положення, однак деякі країни, як очікують, будуть проти зміни документа.

Представник американської делегації на конференції Террі Крамер виклав свої заперечення в заяві, яку опублікував Держдепартамент США.

"Сполучені Штати стурбовані тим, що пропозиції окремих країн можуть спричинити ще більше регулювання в секторі міжнародного зв'язку чи навіть, можливо, поширення його на Інтернет", - зазначав він.

"Сполучені Штати також вважають, що нинішні організації за участю зацікавлених представників галузі та громадянського суспільства завжди діяли ефективно й у майбутньому також будуть забезпечувати безперебійне функціонування та поширення Інтернету з усіма його перевагами", - йдеться в заяві.

МСЕ не розкриває документів, які передали на конференцію окремі країни, залишаючи за ними право самим вирішувати, які матеріали публікувати. Однак інтернет-сайт Wcitleaks.org розмістив кілька пропозицій.

Серед них - пропозиція Росії про те, щоб МСЕ здобула право виділяти принаймні деякі з адрес в Інтернеті, а також "визначати необхідні вимоги".

Базована зараз у США Корпорація з призначення адрес та імен в Інтернеті (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - ICANN - відає питаннями виділення нових суфіксів в адресах замість .сom. На їхній підставі інтернет-провайдери надають індивідуальні адреси.

Президент Росії Володимир Путін натякав, що пропозиція Росії може піти ще далі. 2011 року він висловлював побажання обговорити "введення міжнародного контролю над Інтернетом за допомогою моніторингу та наглядових можливостей МСЕ".

Новинний російський телеканал Russia Today повідомляв, що цю пропозицію також підтримують Китай та Індія.

Проте представники МСЕ дали зрозуміти, що зміни можливі тільки за одностайної підтримки всіх членів Спілки і вони зупинятимуть будь-які спроби окремих країн поставити будь-яке питання на голосування.

"Ми ніколи не голосуємо, тому що під час голосування завжди є переможці і переможені, а ми не можемо допустити це", - сказав ВВС генеральний секретар МСЕ Хамадун Туре і додав: "Те, що неприйнятно для однієї окремої країни, ухвалено не буде".

Туре визнав, що деякі країни не задоволені роботою ICANN.

"Дехто стверджує, що з ними недостатньо радяться", - сказав він.

Туре вважає, що на конференції заледве чи будуть серйозні спроби відібрати в ICANN її функції та передати їх під контроль МСЕ.

"Хіба хтось колись пропонував забрати повноваження ICANN? Ні. Я дійсно вважаю, що в нашій роботі існує принцип взаємодоповнюваності - ми можемо працювати разом", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram