ГоловнаСвіт

Польща вирішила створити власну ПРО

Країна має застарілі системи.

Польща вирішила створити власну ПРО
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Броніслав Коморовський вирішив створити в країні власну систему протиракетної оборони.

Про це президент заявив в інтерв'ю тижневику Wprost, яке вийшло друком у суботу.

За словами президента, ця система повинна захистити республіку від повітряних атак, а в майбутньому має стати елементом загального щита країн НАТО.

"Нашою помилкою було те, що, приймаючи пропозицію США (про будівництво системи ПРО НАТО в Європі), ми вповні не зважили на політичний ризик, пов'язаний зі зміною президента. За це ми заплатили дорогу ціну. Цієї помилки повторювати не можна", - сказав Коморовський.

"Зараз ми маємо застарілі системи, які все менше здатні захищати країну", - зазначив голова держави, висловивши упевненість, що витрати на їхнє оновлення "без сенсу", якщо вони не захищають "від таких найтиповіших і найнебезпечніших видів атак, як повітряні та ракетні".

Нагадаємо, адміністрація попереднього президента США Джорджа Буша-молодшого, яка розробила початкові плани створення ЄвроПРО, хотіла розмістити в Польщі 10 протиракетних установок і радар у Чехії. Барак Обама, який заступив на місце Буша 2009 року, вніс корективи в архітектуру ПРО у Європі, схваливши її створення протягом 4 етапів. Згідно з новою стратегією, Польщу заплановано під'єднати до системи щойно 2018 року, розмістивши на її території мобільні батареї протиракет SM-3. 2020 року їх мають замінити на досконаліші, які здатні захищати вже всю територію країн-членів НАТО не тільки від балістичних ракет середньої та меншої дальності, а й від міжконтинентальних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram