ГоловнаСвіт

Сьогодні Барак Обама відзначає день народження

44-й президент США сьогодні активно готується до переобрання на другий термін.

Сьогодні Барак Обама відзначає день народження
Фото: EPA/UPG

Барак Хусейн Обама в суботу відзначає 51-й день народження.

Перший афроамериканець, який зайняв найвищу посаду в Новому Світі, який втілив американську мрію і отримав авансом Нобелівську премію миру 2009 року, 44-й президент США сьогодні активно готується до переобрання на другий термін у листопаді.

Майбутній американський лідер народився на Гаваях, у сім'ї кенійського студента-економіста та білої уродженки США, яка вивчала антропологію.

Батьки розійшлися, коли Бараку було два роки. Батько поїхав продовжувати навчання в Гарварді, а потім виїхав назад у Кенію.

Мати Обами згодом знову вийшла заміж за індонезійця. 1980 року Обама закінчив приватну школу на Гаваях.

Опісля вступив у Західний коледж Лос-Анджелеса, звідки перевівся в Колумбійський університет, який закінчив  1983-го зі ступенем бакалавра з політології та міжнародних відносин.

Політична кар'єра Обами почалася в середині 1990-х, після того, як 1996 року його обрали до сенату штату Іллінойс, де протягом восьми років представляв Демократичну партію.

Потім були вибори в Конгрес США і нарешті 10 січня 2007 року сенатор-демократ від штату Іллінойс Барак Обама офіційно оголосив про початок боротьби за пост президента. Перемогу на президентських виборах 2008 року він здобув, набравши 52,7% голосів виборців і 365 голосів у колегії виборців, випередивши тим самим кандидата від правлячої Республіканської партії Джона Маккейна.

Його інавгурація стала найдорожчою в історії США. За даними аналітичної служби телекомпанії CNN, витрати на її проведення перевищили 160 мільйонів доларів. Але приводити до присяги нового американського президента довелося двічі через помилку в розстановці слів мови.

Барак Обама перебуває в Білому домі майже чотири роки. Розрив в очікуваннях і реальності призвів до того, що американці поступово почали втрачати віру в лідера нації. Сівши в президентське крісло 2008-го з запаморочливим рейтингом 70%, Обама до березня 2012 року одержав схвалення лише 41% американців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram