ГоловнаСвіт

Кім Чен Ин назвав економіку КНДР пріоритетом

Північнокорейський лідер провів зустріч на вищому рівні з представником Китаю.

Кім Чен Ин назвав економіку КНДР пріоритетом
Фото: EPA/UPG

Молодий лідер Північної Кореї Ким Чен Ин сказав своєму головному спонсору Китаю, що його пріоритетом є розвиток економіки, яка розпадається, та поліпшення рівня життя в державі, чим підтвердив, що планує провести економічні реформи.

Про це повідомляє Reuters.

"Розвиток економіки та покращення життя, щоб корейський народ вів щасливе та цивілізоване життя - це мета, за яку бореться Трудова партія Кореї", - за повідомленням агентства "Синьхуа", так заявив північнокорейський лідер під час зустрічі із завідуючим Відділом міжнародних зв'язків ЦК КПК Ван Цзяжуєм.

Хоча в повідомлення "Синьхуа" немає жодних подробиць, там висловлюється припущення, що однопартійна держава Кім Чен Ина планує реформи, щоб підняти економіку, зростання якої було уповільнене десятиліттями безгосподарності та міжнародних санкцій, а країна нерідко перебувала на межі голоду. Економічні проблеми посилилися в результаті засухи, а потім, минулого місяця, в результаті злив і повеней загинули близько 120 людей і були пошкоджені близько 46 тисяч гектарів сільськогосподарських культур.

За даними Світового банку це еквівалентно 2% орних земель КНДР, і збиток, безсумнівно, знизить урожай цього року, якого навіть в кращі роки недостатньо, щоб прогодувати населення. В умовах широких санкцій через ядерну та ракетну програми Північна Корея змушена покладатися на допомогу від свого гігантського сусіда і союзника - Китаю.

Будь-які припущення про напруженість у відносинах двох країн були відкинуті Кім Чен Ином, який у розмові з Ван Цзяжуєм заявив: "Це непохитне бажання північнокорейської (правлячої) партії й уряду - продовжувати навчання товариша Кім Чен Іра і постійно поглиблювати традиційну дружбу між КНДР і Китаєм, з покоління в покоління".

Зараз зустріч з Ван Цзяжуєм вважається першою зустріччю на високому дипломатичному рівні, яку Кім Чен Ин провів з моменту приходу до влади 7 місяців тому. Північнокорейське інформаційне агентство ЦТАК повідомило, що на знак того, що КНДР шукає вихід з ізоляції, в якій перебуває країна, молодий лідер направив главу свого парламенту Кім Ен Нама у В'єтнам і Лаос.

Нагадаємо, що близько двох тижнів тому, Кім Чен Ина було призначено маршалом республіки. Таким чином він зміцнив свою позицію лідера держави після смерті свого батька в грудні 2011 року. Крім того, він уже очолює Трудову партії Кореї і є Першим Головою Державного комітету оборони КНДР. Минулого місяця Кім Чен Ин також вигнав віце-маршала Лі Ен Хо і його союзників, що дало Кім Чен Ину і його дядькові Чан Сон Тхеку, якого часто вважають реальною владою в КНДР, мандат, щоб спробувати врятувати економіку і запобігти розпаду правлячого режиму. Джерело, що має зв'язки в Пекіні і Пхеньяні, вважає, що зараз, після вигнання Лі Ен Хо, який міг протистояти змінам, лідер КНДР готується до проведення сільськогосподарських та економічних реформ.

Експерти в Пекіні говорять, що їх уряд побоюється, що економічна криза в Північній Кореї може сприяти нестабільності і потокам біженців через кордон у Китай, а китайські лідери вже давно підштовхнули Пхеньян отримати уроки зі свого досвіду проведення ринкових економічних реформ.

Аналітики в Сеулі говорять, що Кім Чен Ин, імовірно, готує пакет економічних реформ, а зустріч з Ван Цзяжуєм можна розглядати як публічну демонстрацію підтримки з боку Китаю.

"Підкреслюючи важливість харчування та цивілізованого життя, я думаю, що він (Кім Чен Ин) хотів би просити підтримку у Китаю", - сказав професор Університету північнокорейських досліджень в Сеулі Ян Му-Джин. Він також заявив, що очікує, що Кім розкриє суть своїх реформ на початку наступного року, після перестановок в уряді Китаю, Південної Кореї та Сполучених Штатів.

Але на сьогодні Пхеньян чинив спротив будь-яким кардинальним змінам у своїй традиційній економіці вертикального управління.

Китай також провів переговори з регіональними державами, щоб вмовити Північну Корею відмовитися від своєї ядерної програми. "Синьхуа" повідомило, що Кім Чен Ин сказав, що прихильний "миру і стабільності" на Корейському півострові, але не згадувало проведені Китаєм переговори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram