ГоловнаСвіт

Обама дозволив американським спецслужбам допомагати сирійським повстанцям

Західні країни і низка арабських держав через РБ ООН домагаються відставки Асада.

Обама дозволив американським спецслужбам допомагати сирійським повстанцям
Фото: whitehouse.gov

Центральне розвідувальне управління США й інші американські спецслужби отримали дозвіл допомагати повстанцям у Сирії. Президент США Барак Обама підписав секретне розпорядження, що дозволяє ЦРУ й іншим американським спецслужбам допомагати противникам режиму Башара Асада в Сирії, повідомили джерела в адміністрації США.

Точної дати підписання розпорядження не називають, проте відомо, що це було цього року.

За даними одного з джерел, надання "військової та комунікаційної" підтримки повстанцям регулюється із секретної бази в районі міста Адана на півдні Туреччини. База створена Туреччиною, Саудівською Аравією і Катаром. Поблизу Адани також розташована база ВПС США Інджирлік.

При цьому США наразі, ймовірно, безпосередньо не постачають зброю противникам режиму Асада. "Спеціальних секретних операцій" на їх підтримку також іще не проводять.

Значні фінансові кошти повстанцям пересилають "багаті сім'ї із Саудівської Аравії й Катару", зазначають європейські урядові джерела.

Офіційний представник Білого дому Томмі Вітор утримався від коментарів.

Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року, його жертвами стали, за даними ООН, 16 тисяч осіб. Західні країни і низка арабських держав через РБ ООН домагаються відставки Асада, вважаючи, що це зупинить насильство. Росія і Китай побоюються, що зовнішнє втручання в ситуацію в Сирії і втрата державності спричинять розростання конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram