ГоловнаСвіт

Афганського міністра фінансів звинувачують у корупції

В Афганістані почалася серйозна боротьба з хабарництвом в уряді.

Афганського міністра фінансів звинувачують у корупції
Фото: centralasiaonline.com

Верховне управління Афганістану з нагляду і боротьби з корупцією заявило, що розпочне розслідування комерційних справ міністра фінансів Хазарата Омара Захілвала після того, як в ефірі афганського телебачення його звинуватили в переказі більше ніж $1 млн на рахунки в закордонні банки.

За даними найбільшого комерційного телеканалу в Афганістані Tolo TV, Захілвал, якого міжнародні донори хвалили за його чесність у країні, яка загрузла в хабарництві, останні п'ять років переказував гроші на рахунки в Канаді. Tolo показав документи, які є нібито особистою заявою Захілвала щодо однієї з програм банку.

В інтерв'ю телеканалу пізно ввечері в середу Захілвал заперечував усі звинувачення і заявив, що ці перекази були результатом законної бізнес-діяльності, яку він розпочав до того, як став частиною уряду.

"До того, як я повернувся в Афганістан, я був викладачем економіки в Канаді і (в якості консультанта) у мене були гарні джерела доходу, що становили до $1500 в день", - заявив Захілвал, який також є економічним консультантом Хаміда Карзая.

Захілвал, який повернувся до Афганістану з Канади, став міністром фінансів в лютому 2009 року. Раніше він очолював інвестиційне агентство з підтримки країни. Він також був консультантом Світового банку та Організації Об'єднаних Націй.

Глава Верховного управління Афганістану з нагляду та боротьби з корупцією Азизулла Лудін заявив, що пояснення Захілвала його не переконали і розслідування комерційних справ Захілвала розпочнеться в суботу. У складі команди, яка візьметься за розслідування, будуть як посадовці з управління Лудіна, так і співробітники розвідки з Національного управління безпеки Афганістану і Генеральної прокуратури.

"Міністр фінансів каже, що ці гроші пов'язані з його бізнесом, але я запитав його: "Який бізнес у вас? Ми проведемо серйозне розслідування", - сказав Лудін.

Афганістан вважається однією з найбільш корумпованих країн у світі. Після того, як на міжнародній конференції донорів у Токіо Афганістану пообіцяли виділити більше ніж $16 млрд допомоги, в країні почалася серйозна боротьба з хабарництвом в уряді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram