ГоловнаСвіт

Обама дозволив спецслужбам допомагати сирійським повстанцям

Офіційний представник Білого дому утримався від коментарів.

Обама дозволив спецслужбам допомагати сирійським повстанцям

Президент США Барак Обама підписав секретне розпорядження, що дозволяє ЦРУ й іншим американським спецслужбам надавати допомогу противникам режиму Башара Асада в Сирії, повідомляє агентство Рейтер із посиланням на джерела в адміністрації США. За даними одного з джерел, надання "військової та комунікаційної" підтримки бойовикам регулюють із секретної бази в районі міста Адана на півдні Туреччини. Базу створено Туреччиною, Саудівською Аравією і Катаром. Поблизу Адана також розташована база ВПС США Інджирлік.

При цьому США поки що, ймовірно, безпосередньо не постачають зброю бойовикам. "Спеціальні секретні операції" для їхньої підтримки наразі також не проводять.

Значні фінансові кошти противникам Асада переказують "багаті сім'ї з Саудівської Аравії й Катару", зазначають європейські урядові джерела.

Офіційний представник Білого дому Томмі Вітор утримався від коментарів.

Офіційно США відмовляється озброювати сирійських повстанців, аргументуючи це, зокрема, тим, що американській владі мало що відомо про них. При цьому, як повідомив 1 серпня Держдепартамент, США виділили 25 мільйонів доларів на "несмертельну" допомогу для сирійської опозиції і 64 мільйони - на гуманітарну допомогу місцевим жителям.

31 липня міністерство фінансів США офіційно повідомило про те, що воно дозволяє некомерційній організації "Група підтримки сирійців", яка базується в США, здійснювати фінансову допомогу Вільної армії Сирії - однієї з головних повстанських організацій.

Із середини липня 2012 року основні бої між повстанцями й армією Башара Асада проходять у районі Алеппо - фінансової столиці Сирії. Опозиція змогла захопити всі в'їзди і виїзди з Алеппо, а також військову базу в сусідньому місті Аль-Баб.

Нагадаємо, озброєний конфлікт у Сирії, який кваліфіковано як громадянську війну, почався навесні 2011 року. Відтоді, за даними правозахисників, у країні загинули більш ніж 20 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram