ГоловнаСвіт

Першого жовтня в Грузії пройдуть вибори в парламент

За словами прес-спікера глави грузинської держави, президент сподівається, що майбутні вибори "будуть зразковими".

Першого жовтня в Грузії пройдуть вибори в парламент
Грузинский парламент
Фото: profi-forex.org

Президент Грузії Михайло Саакашвілі призначив парламентські вибори на 1 жовтня. Про це заявила на брифінгу в середу прес-спікер глави грузинської держави Манана Манджгаладзе.

За її словами, президент Грузії сподівається, що майбутні вибори "будуть зразковими".

"Михайло Саакашвілі неодноразово наголошував на готовності уряду до того, щоб парламентські вибори восени були вільними і справедливими, а передвиборна кампанія - відкритою і прозорою", - зазначила прес-спікер президента.

"Ми сьогодні ще раз висловлюємо впевненість, що ці вибори будуть зразковими", - заявила Манджгаладзе.

Вона також нагадала про ініціативу президента Грузії запросити в країну довгострокових спостерігачів з-за кордону, створити комісії для уточнення списків виборців, ухвалити закон, який зобов'язує всі кабельні телекомпанії транслювати в передвиборний період усі грузинські телеканали, а також створити міжвідомчу комісію з проведення виборів при Раді національної безпеки.

Згідно з недавнім опитуванням Націонал-демократичного інституту США (NDI), за владну партію "Єдиний національний рух" готові проголосувати 36% опитаних.

За опозиційну коаліцію грузинського мільярдера Бідзіна Іванішвілі "Грузинська мрія" готові проголосувати 18%, на третьому місці - опозиційна парламентська партія "Християнсько-демократичний рух" - 3%. За інші опозиційні партії має намір проголосувати 1% респондентів.

При цьому 22% заявили, що наразі не знають, за кого будуть голосувати, а 16% відмовилися від відповіді.

До коаліції "Грузинська мрія", яку створили 21 лютого, входять партія екс-посла Грузії в ООН Іраклія Аласанія "Наша Грузія - вільні демократи", Республіканська партія, Національний форум, "Промисловість врятує Грузію", Консервативна партія, а також заснована Іванішвілі партія "Грузинська мрія - демократична Грузія".

Коаліція сподівається взяти більшість на жовтневих виборах до 150-мандатного грузинського парламенту, покінчивши з монополією владного Єдиного національного руху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram