ГоловнаСвіт

Французький мер визнав Рамадан

Мусульмани готові захищати своє право на піст.

Французький мер визнав Рамадан
Фото: EPA/UPG

Мер французького міста Женевільє скасував відсторонення від роботи для чотирьох мусульман-супроводжуючих в дитячому таборі після скандалу, викликаного його заявою про те, що вони не можуть працювати належним чином через дотримання посту в Рамадан.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, протягом усього періоду рамадана дотримується суворий піст ("ураза"), який має на увазі під собою відмову від води, їжі та інтимних стосунків у світлий час доби.

Мусульманські групи погрожують подати до суду на паризьке передмістя Женевільє за звинуваченням у дискримінації після того, як інспектор виявив 20 липня - у перший день священного для мусульман місяця Рамадан - що четверо супроводжуючих не їли і не пили протягом дня.

Адвокати чотирьох мусульман, які супроводжували дітей з передмістя на перебування в літньому таборі на південному заході Франції, що спонсує місто, сказали, що вони могли б також порушити справу в суді з трудових спорів.

Потенційна слабкість через Рамадан є також гострим питанням на Олімпійських іграх в Лондоні, де понад 3000 мусульманських спортсменів беруть участь у змаганнях. Деякі з них розпочнуть піст після Ігор, а інші дотримуються посту як і в будь-який інший рік.

Мусульманські лідери представили справу, як питання про релігійну свободу, тимчасом як мер міста Жак Бургойн наполягав, що його стурбованість питанням пов'язана тільки з безпекою відпочивальників.

"Це дискримінаційний акт. У Франції свобода віросповідання - це основна свобода, і це треба поважати", - сказав Абдалла Зекрі з Французької мусульманської ради на BFM TV.

Бургойн сказав, що скасував відсторонення мусульман від роботи, оскільки обурення громадськості з цього питання не дозволило спокійно обговорити питання безпеки, за які він планує взятися пізніше цього року.

"Цей інцидент був роздутий, і ми не можемо обговорювати це спокійно. Багато хто розцінив це як дискримінацію, але ми цього не мали на увазі", - підкреслив він, виступаючи на радіо Europe 1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram